Comisia Europeana va publica in aceasta luna un raport privind evoluțiile de pe piața europeană a comunicațiilor care va prezenta situația pieței comunicațiilor în fiecare țară membră, inclusiv România. De asemenea, Comisia își anunță disponibilitatea de a sprijini autoritățile naționale romane pentru rezolvarea cât mai rapidă a tuturor problemelor legate de implementarea cadrului european. Europarlamentarul Daniel Funeriu a primit un răspuns oficial de la comisarul Viviane Reding cu privire la procedura de infringement lansată împotriva României în 29 ianuarie 2009.

Răspunsul intervine în urma adresării de către Funeriu în procedură de urgenţă a unei interpelări oficiale către Comisia Europeană. Răspunsul clarifică faptul că procedura de infringement a fost declanşată în urma încălcărilor grave a normelor comunitare din domeniul telecomunicaţiilor de către guvernul Tăriceanu.

Reding menţionează că aceste încălcări au culminat în septembrie 2008 cu adoptarea de către guvernul Tăriceanu a OUG nr.106/2008 și răspunsurile neconvingătoare ale fostelor autorități române la obiecțiile comisiei față de încălcarea independenței Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Comunicațiilor prin OUG nr.106/2008. Comisarul European a menţionat în răspunsul său permanenta colaborare cu ministerul de resort din România pe această temă, autorităţile române având la dispoziţie 2 luni pentru remedierea situaţiei.

“Este, din păcate un nou exemplu de ceea ce a lăsat în urmă Tăriceanu. Mă bucură acţiunea hotărâtă a noului ministru care nu se lamentează despre greaua moştenire ci mobilizează toate resursele pentru rezolvarea situaţiei, fapt apreciat de Comisia Europeană. Vreau să subliniez aici şi eforturile altor europarlamentari PD-L în această chestiune cât şi excelenta colaborare cu Ministerul Comunicaţiilor” declară Daniel Funeriu.