Tranşa de 8 miliarde de euro este necesară pentru a se evita intrarea Greciei în incapacitate de plată. Oficialii din zona euro şi FMI au amânat, recent, acordarea tranşei, care trebuia eliberată la sfârşitul acestei luni, deoarece Atena nu a reuşit să-şi reducă suficient deficitul bugetar.

Jean-Claude Juncker a declarat că oficialii UE, BCE şi FMI au salutat "angajamentul ferm, reînnoit" al Greciei faţă de programul său de austeritate.

Negocierile privind Grecia sunt afectate şi de decizia reprezentanţilor UE, BCE şi FMI, care au părăsit în urmă cu două săptămâni Atena, după ce au constatat că Grecia nu îşi va îndeplini ţintele de deficit bugetar. De atunci, Grecia a anunţat o taxă specială pe proprietate, cu ajutorul căreia guvernul speră să mai reducă deficitul.

Fără îndeplinirea cerinţelor asumate de Grecia la încheierea primului pachet de asistenţă financiară, acordarea tranşei de 8 miliarde de euro la sfârşitul acestei luni va fi amânată iar statul elen nu va mai putea achita în octombrie salariile şi pensiile. Ţara ar putea intra eventual în incapacitate de plată.
SURSA: Agerpres