Uniunea Europeană lucrează deja în prezent la al 9-lea set de sancţiuni contra Rusiei. Informația a fost transmisă joi, 24 noiembrie, de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul unei vizite în Finlanda.

UE pregătește cel de-al 9-lea set de sancţiuni contra Rusiei. Ursula von der Leyen a transmis oficial

Oficialul european spune că UE lucrează asiduu pentru a lovi Rusia acolo unde o doare.

”Lucrăm asiduu pentru a lovi Rusia acolo unde o doare, pentru a-i scădea şi mai mult capacitatea de a duce războiul contra Ucrainei şi pot anunța astăzi că lucrăm cu viteză maximă la cel de-al 9-lea pachet de sancţiuni. Sunt încrezătoare că foarte curând vom aproba un plafon al preţului global pentru petrolul rusesc cu G7 şi cu alţi parteneri majori.

Nu vom avea linişte decât atunci când Ucraina se va impune în faţa lui Putin şi a războiului său ilegal şi barbar”, a transmis Von der Leyen într-o conferinţă de presă la Helsinki.

Astfel, în ultimele luni, Uniunea Europeană a condamnat dur atât decizia lui Vladimir Putin de a recunoaşte zonele necontrolate de guvern din Doneţk şi Lugansk, cât şi agresiunea militară neprovocată şi nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei, ce a demarat în luna februarie. UE a condamnat, de asemenea, și implicarea Belarusului în agresiunea militară ordonată de liderul de la Kremlin.

Europenii cer Federației Ruse să înceteze acțiunile militare

Liderii UE au cerut în repetate rânduri Rusiei să înceteze imediat acţiunile militare, să retragă necondiţionat toate forţele şi echipamentele militare din Ucraina şi să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei.

Noile măsuri europene vin după ce la început de octombrie UE a adoptat al 8-lea pachet de sancţiuni contra Moscovei. Acesta include:

  • un plafon al preţurilor legat de transportul maritim al petrolului rusesc pentru ţările terţe;
  • extinderea listei produselor restricţionate care ar putea contribui la consolidarea militară şi tehnologică a Rusiei;
  • interdicţia privind comerţul cu arme, arme de foc pentru uz civil, muniţie, vehicule militare şi echipamente paramilitare;
  • interdicţia privind importurile de produse siderurgice din Rusia;
  • interdicţia de a furniza Rusiei servicii de arhitectură şi inginerie, precum şi servicii de consultanţă în domeniul informatic şi servicii de consultanţă juridică;
  • includerea pe lista neagră a unui număr suplimentar de 30 de persoane implicate în organizarea de „referendumuri” simulate şi şapte entităţi care sprijină efortul de război, cum ar fi Kalaşnikov.