Uniunea Europeană (UE) nu va ajuta la salvarea Greciei, cel mai îndatorat stat din zona euro, a declarat unul dintre membrii consiliului executiv al Băncii Centrale Europene (BCE), Juergen Stark, citat de Reuters.

„Pieţele se amăgesc crezând că, la un anumit nivel, celelalte state membre ale UE îşi vor deschide portofelele pentru a salva Grecia”, a afirmat Stark într-un interviu acordat publicaţiei italiene Il Sole 24 Ore.

În ultimii ani, Grecia nu a menţinut sub control datoriile publice şi nu a încercat să-şi amelioreze competitivitatea, a adăugat el.

Regulile trebuie respectate

„Tratatele prevăd o clauză care interzice intervenţia în aceste situaţii, iar regulile trebuie respectate”, a precizat Stark.

Toate cele trei mari agenţii de evaluare financiară, Standard & Poor’s, Fitch şi Moody’s, au retrogradat calificativele de risc financiar ale statului elen, îngrijorate de deteriorarea situaţiei fiscale şi de înrăutăţirea dinamicii datoriilor.

Acţiunile agenţiilor de rating au dus la creşterea costurilor împrumuturilor pentru cel mai îndatorat stat al zonei euro, ceea ce a intensificat îngrijorările investitorilor legate de capacitatea Greciei de a strânge fonduri noi.

Cu toate acestea, Moody’s a asigurat că şansele ca Grecia să se confrunte cu o criză sunt reduse, iar riscurile sunt mai degrabă pe termen lung.

SURSA: Mediafax