În luna februarie a acestui an conglomeratul Hutchison Whampoa a anunţat că divizia sa Hutchison 3G Austria a convenit preluarea tuturor acţiunilor operatorului austriac de telefonie mobilă Orange Austria, divizie a France Telecom, pentru 1,3 miliarde de euro.

Comisia precizează că această tranzacţie va crea probele serioase concurenţei pe piaţă prin eliminarea unui competitor de pe piaţă. ‘Fuziunea va conduce la reducerea numărului operatorilor de telefonie mobilă de pe piaţa din Austria de la patru la trei. În consecinţă, Comisia trebuie să se asigure că această concentrare nu va conduce la creşterea preţurilor pentru consumatorii finali’, a declarat Comisarul european pentru Concurenţă, Joaquin Almunia.

Executivul comunitar a precizat că în următoarele 90 de zile va lua o decizie finală.

Primii doi jucători pe piaţa de telefonie mobilă din Austria sunt A1, cu o cotă de piaţă de 41% şi T-Mobile Austria (divizie a Deutsche Telekom) cu o cotă de piaţă de aproximativ 31%. Operatorul ‘3’ are o cotă de piaţă de aproximativ 10% însă aceasta se va dubla după preluarea Orange Austria, când va avea 3,5 milioane utilizatori.

Pentru France Telecom vânzarea participaţiei la Orange Austria face parte dintr-un proces în derulare de revizuire a portofoliului. Recent France Telecom a convenit vânzarea diviziei Orange Switzerland către firma de private equity Apax Partners pentru aproximativ 1,6 miliarde euro. De asemenea, grupul francez are de gând să-şi vândă participaţia minoritară pe care o deţine la operatorul portughez Sonaecom.

Orange este lider de piaţă în România cu 10,087 milioane de clienţi şi venituri de 220 milioane de euro, în primul trimestru al anului 2012. Orange este parte a grupului Orange-France Telecom, una dintre cele mai mari companii de comunicaţii din lume, cu peste 217,3 de milioane de clienţi pe cinci continente.