Comisarul UE pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, Johannes Hahn, a susținut că premierul Ungariei, Viktor Orban, trebuie să ofere explicații privind decizia de a acorda azil politic fostului premier macedonean Nikola Gruevski, relatează site-ul agenției Reuters, citat de Mediafax. „Dacă acest lucru se confirmă, aștept o explicație din partea lui Viktor Orban”, a declarat comisarul european pe platforma de microblogging Twitter.

Decizia Ungariei de a-i acorda azil politic fostului premier macedonean condamnat pentru acte de corupţie, a fost „surprinzătoare”, a mai spus  comisarul UE pentru Extindere. „Principiile statului de drept rămân un element fundamental pentru statele membre”, a declarat Johanes Hahn.

Macedonia a depus, la începutul acestei săptămâni, o scrisoare de protest împotriva Ungariei. Scrisoarea a fost remisă ambasadorului Ungariei la Skopje, László Duks, de Viktor Dimovski, secretar de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Macedoniei.  

Fostul premier macedonean Nikola Gruevski, căutat de ţara sa pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea, a anunţat – pe contul său de Facebook – că se află în Ungaria, unde spune că a cerut „azil politic”. Ulterior, Guvernul de la Budapesta a confirmat că a primit solicitarea respectivă. Autorităţile albaneze au dezvăluit că Gruevski a intrat în Albania, probabil pe jos, şi a ieşit din ţară într-un automobil al ambasadei Ungariei la Tirana. Viktor Orban a negat că autorităţile din ţara sa l-au ajutat pe Gruevski să fugă din Macedonia.

Fostul premier al Macedoniei, Nikola Gruevski, a fost condamnat definitiv în octombrie de o instanţă din Macedonia pentru că guvernul a achiziţionat pentru uzul lui personal un Mercedes blindat în valoare de 600.000 de euro, plătit din bani publici. Gruevski nu s-a prezentat la penitenciar, pentru ispăşirea unei pedepse de doi ani de închisoare. Poliţia a emis un mandat de arestare pe numele său şi a fost dat în urmărire naţională.