Uniunea Europeană (UE) a deplâns marţi demolarea biroului de legătură intercoreean de către Coreea de Nord şi a îndemnat Phenianul să renunţe la retorica sa militară şi la orice nouă măsură provocatoare, informează AFP.

„Demolarea astăzi (marţi) de către Coreea de Nord a biroului de legătură intercoreean din Kaesong, combinată cu retorica sa militară amplificată, şi ruperea legăturilor de comunicare oficiale cu Seulul sunt inacceptabile, şi orice nouă măsură provocatoare şi dăunătoare trebuie să fie evitată”, a denunţat purtătoarea de cuvânt a şefului diplomaţiei europene Josep Borrell într-un comunicat.

„Este imperativ ca liniile de comunicare să fie menţinute deschise între Republica Populară Democrată Coreeană şi Republica Coreea, pentru a evita neînţelegerile şi a întări încrederea între cele două părţi”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

UE îi cere de asemenea Coreei de Nord „destructurarea completă, verificabilă şi ireversibilă a programelor sale nucleare şi altor programe de rachete”.

„În absenţa unor acţiuni concrete din partea RPDC, UE va continua să insiste şi că conlucreze cu alte ţări din lumea întreagă pentru a face în aşa fel ca sancţiunile substanţiale în vigoare să fie pe deplin puse în aplicare şi respectate de toţi”, a avertizat purtătoarea de cuvânt.

Coreea de Nord a distrus marţi biroul de legătură cu Coreea de Sud din Kaesong, oraş situat în apropiere de frontiera dintre cele două ţări, a anunţat Ministerul Unificării sud-coreean, la câteva zile după ameninţări virulente din partea Phenianului.

În ultimele zile, Coreea de Nord a proferat ameninţări la adresa Coreei de Sud, atenţionând că va distruge biroul de legătură, după ce a avertizat că va riposta militar la recenta trimitere de pliante critice la adresa regimului de la Phenian de către activişti sud-coreeni. Phenianul a criticat Seulul pentru că nu împiedică transfugii să trimită pliante anti-Phenian cu ajutorul baloanelor de-a lungul frontierei ce separă cele două ţări.

Biroul de legătură intercoreean a fost inaugurat în septembrie 2018 pentru a facilita schimburile şi cooperarea între cele două Corei într-un climat de reconciliere creat prin convorbirile dintre liderii celor două ţări, anunță Agerpres.