Executivul comunitar a efectuat o investigaţie în numele celor 28 de state membre şi a descoperit că firmele chineze au beneficiat de împrumuturi preferenţiale pe termen lung de la băncile de stat, de deduceri fiscale şi dreptul de a folosi terenurile industriale. 

"Vom continua să acţionăm, când va fi necesar, împotriva practicilor comerciale incorecte din sectorul oţelului şi împotriva dumpingului extern", a afirmat comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom, care şi-a exprimat speranţa că discuţiile pe plan global privind supracapacităţile de producţie din sectorul oţelului vor convinge în cele din urmă China să renunţe la schemele incorecte pentru a asigura condiţii echitabile tuturor producătorilor de oţel. 

Ministerul Comerţului din China a pus sub semnul întrebării legitimitatea deciziei UE, adăugând că Executivul comunitar a ignorat faptul că exporturile chineze de oţel spre Europa au scăzut în 2016. China va lua toate măsurile necesare pentru a proteja interesele companiilor sale, se arată în comunicatul Ministerului Comerţului de la Beijing. 

Oţelul laminat la cald se foloseşte la construcţia vapoarelor, a containerelor de gaze naturale lichefiate (LNG) şi a conductelor care transportă ţiţei sau gaze naturale. 

Benxi Group va plăti taxe anti-dumping de 28,1%, în timp ce Hesteel Group şi Jiangsu Shagang vor plăti taxe de 18,1% şi, respectiv, 35,9%. 

Taxele vor fi aplicate pe o perioadă de cinci ani şi vor intra în vigoare sâmbătă, a anunţat CE. 

Executivul comunitar efectuează în prezent investigaţii asupra importurilor de oţelul laminat la cald din Brazilia, Iran, Rusia, Serbia şi Ucraina. 

În ianuarie, Comisia Europeană a introdus taxe antidumping pentru importurile de ţevi şi fitinguri din oţel inoxidabil provenite din China şi Taiwan pentru a-şi proteja industria siderurgică afectată de supracapacităţile mondiale. 

Produsele vizate sunt utilizate în industriile: petrochimică, pregătirea alimentelor, construcţii navale, producţie de energie şi construcţii. 

În luna decembrie, statele membre UE au căzut de acord asupra unui regulament care va permite, în viitor, Bruxelles-ului să impună tarife mai mari în cazurile de dumping de materii prime, o măsură destinată în principal contracarării exporturilor chineze. După adoptarea definitivă, acest regulament va permite statelor europene să ceară tarife vamale mai mari pentru produsele care utilizează materii prime suspecte de dumping. 

AGERPRES