Consiliul de miniştri ai Telecomunicaţiilor din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene a aprobat, luni, utilizarea benzii de 900 de MHz din spectrul de frecvenţe radio pentru furnizarea de servicii broadband, precum internetul mobil şi tehnologiile 3G/UMTS.

Directiva GSM revizuită, care va intra în vitoare în luna octombrie a acestui an, va stimula concurenţa pe piaţa europeană a telecomunicaţiilor mobile şi va contribui la extinderea mai rapidă a serviciilor mobile în bandă largă (broadband), iar sectorul telecom va realiza economii estimate la 1,6 miliarde de dolari, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Comisiei Europene (CE).

Comisia a propus, în luna octombrie a anului trecut, partajarea frecvenţelor radio alocate pentru telefonia mobilă cu alte tehnologii mai avansate, începând cu tehnologia mobilă de bandă largă de generaţia a treia, 3G (sistemul universal de telecomunicaţii mobile, UMTS). În luna mai a acestui an, propunerea a fost aprobată de Parlamentul European.

În România, operatorii Orange România, Vodafone România şi Cosmote România deţin licenţe de furnizare de servicii de telecomunicaţii mobile în banda de frecvenţă de 900 MHz.

SURSA: Mediafax