'Pe termen lung, nu ne vom putea lipsi de o armată europeană comună', a declarat Sobotka la reuniunea anuală a ambasadorilor cehi. Şeful executivului de la Praga a apreciat că, în cadrul unui asemenea demers, prioritare trebuie să fie apărarea frontierei externe a UE şi necesitatea de a răspunde pericolului terorist. În opinia responsabilului ceh, chiar toamna aceasta s-ar putea face progrese în constituirea unei apărări europene comune, scrie Agerpres.

Pe de altă parte, printre subiectele despre care premierul Bohuslav Sobotka a mai vorbit la reuniunea cu ambasadorii cehi se numără şi repartizarea refugiaţilor prin cote între statele membre ale Uniunii Europene, el reafirmând că Cehia respinge acest sistem. 

Premierul ceh o va primi joi, la Praga, pe şefa executivului de la Berlin, Angela Merkel. Cancelarul german a început un turneu european pentru pregătirea summitului european ce va avea loc pe 16 septembrie, la Bratislava, la care Marea Britanie nu va participa, în centrul acestei reuniuni fiind viitorul blocului comunitar după Brexit.