În martie, Uniunea Europeană a oferit Ucrainei un pachet de împrumuturi şi granturi în valoare de 11 miliarde de euro pentru următorii câţiva ani pentru a o ajuta să-şi pună pe picioare economia devastată, în contextul conflictelor din estul ţării dintre separatiştii proruşi şi forţele guvernamentale.

'Împrumuturi de peste jumătate de miliard de euro şi granturi de 250 de milioane de euro au fost deja mobilizate de Comisia Europeană ca parte a acestui pachet', a declarat Barroso presei după discuţiile de la Bruxelles cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.

'Alte împrumuturi de peste un miliard de euro ar putea fi alocate în următoarele luni şi suntem pregătiţi să luăm în considerare o asistenţă financiară suplimentară dacă Fondul Monetar Internaţional va identifica nevoi suplimentare în cadrul viitoarei sale misiuni de evaluare', a mai precizat preşedintele CE.

Nu este clar însă dacă fondurile la care s-a referit Barroso ar fi suplimentare pachetului de 11 miliarde de euro stabilit în martie.

Barroso a mai afirmat că privilegiile privind comerţul pe care Comisia Europeană a decis în martie să le ofere Ucrainei au dus la o creştere cu 14% a exporturilor ucrainene către blocul comunitar în ultimele luni.

Comisia a precizat în martie că va elimina temporar taxele de import pentru o gamă largă de produse agricole şi alte bunuri în încercarea de a sprijini economia ucraineană.

Preşedintele Comisiei Europene a mai spus că UE este pregătită să găzduiască o conferinţă a donatorilor la sfârşitul acestui an, care ar avea printre obiective strângerea de fonduri pentru reconstrucţia regiunile din estul Ucrainei cel mai puternic afectate de confruntări.

AGERPRES