Apple va plăti aproximativ 38 de miliarde de dolari fiscului american, pentru banii pe care îi va repatria în Statele Unite, a anunţat miercuri compania. Transferul va avea loc în urma reformei fiscale adoptate de autorităţile de la Washington la sfârşitul anului trecut, care reduce obligaţiile fiscale ale companiilor americane care decid să îşi repatrieze fondurile din străinătate.

Autorităţile de la Bruxelles nu au fost impresionate de anunţul Apple.

”De-a lungul multor ani, decizile fiscale ale Irlandei au permis Apple să plătească taxe mai mici pe profiturile înregistrate în Irlanda, comparativ cu alte companii. Acest fapt a conferit Apple un avantaj ilegat”, se arată într-un răspuns dat de Comisia Europeană pe email.

 Amânarea de către Irlanda a încasării celor 13 milarde de euro de la Apple l-a nemulţumit deja pe comisarul UE pen tru Concurenţă, Margrethe Vestager. UE a reclamat Irlanda şa Curtea Europeană de Justiţie, pentru că nu a recuperat banii. Premierul irlandez Leo Varadkar, a afirmat însă că va începe să colecteze taxele de la Apple în trimestrul al doilea. Fondurile vor fi păstrate într-un cont escrow, pe parcursul unui proces în care Irlanda şi Apple contestă în justiţie decizia UE.

Dacă Apple va pierde procesul, ar pute recupera suma de 13 miliarde de euro de la guvernul american.