Uniunea Europeană este pusă în fața unei situații fără precedent după ce livrările vaccinurilor produse de AstraZeneca au anunțat o întârziere. Totuși, Executivul comunitar vrea să își respecte țintele propuse așa că a găsit o soluție pentru. arezolva problema.

Anunțul a fost făcut de comisaul pentru Industrie, Thierry Breton. Potrivit acestuia, întârzierea vaccinurilor produse de AstraZeneca ar putea fi acoperită de producția mai mare a vaccinurilor Pfizer, notează Reuters.

Discuțiile vin în contextul în care, la finalul săptămânii trecute, AstraZeneca a anunțat că va încerca să livreze UE 30 de milioane de doze de vaccinuri până la sfârşitul lunii martie, mult mai puţine faţă de obligaţiile contractuale asumate iniţial, de 90 de milioane, şi un angajament făcut luna trecută, de a livra 40 de milioane de doze.

Deși întârzierea ste una inacceptabilă, Breton a declarat duminică, la radioul francez Europe că deocamdată nu există planuri de a da în judecată compania, ba chiar s-a găsit și o soluție.

”Vestea bună este că, deşi există întârzieri cu AstraZeneca, nu vom întârzia cu programul nostru de vaccinare în primul trimestru. Pfizer produce mai mult, mult mai mult decât era planificat, şi ne va livra mai mult”, a spus Breton.

Critici dure la adresa UE

De menționat este faptul că, în ultimul timp, diderii UE au fost criticaţi pentru campania lentă de vaccinare faţă de ​​alte ţări, cum ar fi Marea Britanie sau Statele Unite, din cauza unui proces mai lung de aprobare şi de achiziţie şi a întârzierilor repetate ale livrărilor.

În ceea ce privește noua ţintă referitoare la livrările de vaccinuri ale AstraZeneca, aceasta  depinde de autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE, care trebuie să aprobe aprovizionarea de la o fabrică din Olanda, arătă un document intern, citat sâmbătă de Reuters.

În acest conetxt, Breton a spus că AstraZeneca are probleme cu testarea, ceea ce reprezintă un semn al problemelor de logistică, şi a îndemnat consiliul de administraţie al companiei să ia măsuri.

Totodată, Breton a lansat critici dure la adresa directorului general al companiei, de origine franceză Pascal Soriot, pentru că a rămas în Australia în pofida acestor probleme, afirmând că el a putut vizita uzinele companiei, iar Soriot nu.