Deși adoptarea tacită la Camera Deputaților a proiectului de lege privind autonomia așa-zisului Ținut Secuiesc a stârnit un scandal-monstru în România, UDMR continuă să declare că este o inițiativă perfect justificată.

Astfel, senatorul UDMR Tanczos Barna a declarat miercuri la dezbaterile din plen că solicitarea este perfect îndreptățită de statutul pe care l-a avut, de-a lungul istoriei, minoritatea maghiară din Transilvania.

Mai ales că Europa de astăzi ”nu este nici pe departe Europa statelor naţionale, este un exemplu de soluţii multiple la nevoia justă a minorităţilor naţionale de a avea un cadru legal şi instituţional, care să le confere siguranţa păstrării identităţii culturale şi lingvistice”, susține Tanczos Barna.

”Să ieşim din clişeele discursului ieftin”

”Întrebarea care trebuie pusă astăzi este dacă putem să avem o discuţie deschisă şi corectă pe tema formelor de autonomie, revendicări ale minorităţii maghiare din România.

Eu sunt convins că putem, dar trebuie să vrem să ieşim din clişeele discursului ieftin, trebuie să vrem să vedem exemplele pozitive din ţări din UE, trebuie să vrem să citim măcar textul proiectului de lege înainte să spunem cu maximă convingere că nu suntem de acord cu conţinutul acestuia şi, înainte de toate, trebuie să vrem să ne respectăm reciproc”, a precizat Barna, în cadrul dezbaterilor din plenul Senatului.

El a precizat că folosirea acestui subiect în “luptele politice meschine dintre partide, lipsa totală a unei dezbateri reale sunt inadmisibile”, cerând “dezbaterea şi dialogul deschis, corect, echilibrat şi lucid, bazat pe respect şi empatie”.

”Trecutul nu-l mai putem schimba”

”Trecutul nu-l mai putem schimba, dar putem construi împreună o Românie modernă, europeană.

Noi purtăm acest dialog într-un cadru constituţional şi legal. Atât procedura pe care o urmăm, cât şi conţinutul proiectelor pe care le depunem respectă întru totul atât litera, cât şi spiritul Constituţiei României.

Modul în care atât la Camera Deputaţilor, cât şi aici la Senat s-au refuzat dezbaterile reale ale problemei mă face să spun că nu am avut parte de un dialog deschis şi nu am găsit parteneri pentru o dezbatere corectă”, a mai spus senatorul UDMR.