'Vom lua în considerare toate formele posibile de cooperare (cu NATO), în scopul de a menţine integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei', a spus Deşciţa într-o conferinţă de presă, citat de EFE.

El a spus că se va întâlni luni, la Bruxelles, cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, cu care va aborda toate aspectele legate de relaţiile bilaterale şi posibilităţile de cooperare militară.

Şeful diplomaţiei ucrainene a mai declarat că primul ministru al Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, l-a invitat pe Rasmussen la Kiev, dar nu a precizat data la care ar putea să aibă loc vizita.

Şeful guvernului ucrainean a declarat vineri, la întoarcerea de la Washington, că Ucraina poartă negocieri privind cooperarea militară cu Statele Unite şi Alianţa Atlantică. El a subliniat, însă, că Ucraina nu ia în considerare nicio altă soluţie decât cea paşnică la conflictul cu Rusia, care a ocupat practic regiunea autonomă separatistă ucraineană Crimeea, populată în principal de etnici ruşi.

La rândul său, preşedintele interimar al Ucrainei, Alexandr Turcinov, a dat asigurări că nu va ordona trimiterea de trupe în Crimeea, pentru a nu lăsa neprotejată frontiera de est, unde se află graniţa cu Rusia.

În ultimele săptămâni, Rusia şi-a intensificat manevrele militare pe întreg teritoriul său, dar mai ales în zonele limitrofe cu Ucraina, care a denunţat ocuparea Republicii Autonome ucrainene Crimeea de către trupe ruseşti, scrie agenţia spaniolă de presă. 

Autorităţile pro-ruse din Crimeea au convocat pentru duminică un referendum privind reunificarea cu Rusia, consultare care a fost declarată ilegală de către guvernul central de la Kiev şi de aproape întreaga comunitate internaţională.

SURSA: Agerpres