'România caută pieţe de desfacere în timp ce aceste gaze naturale sunt interesante pentru noi pentru diversificarea surselor de aprovizionare', le-a declarat jurnaliştilor Ihor Prokopiv. Acesta a explicat că România ar putea avea disponibilă pentru export în 2016 o cantitate de până la două miliarde metri cubi de gaze naturale. 

România deja exportă gaze naturale în Republica Moldova, stat vecin cu Ucraina. Gazoductul care uneşte România de Republica Moldova are o capacitate anuală de 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale. 

În 2 aprilie, compania rusă Gazprom şi grupul ucrainean Naftogaz au confirmat semnarea unui acord ce permite prelungirea cu trei luni a livrărilor de gaz rusesc spre Ucraina, la un preţ redus. Kievul şi UE au cerut ca acordul să fie prelungit cu un an, însă Gazprom a acceptat luni o prelungire doar pentru trei luni. 

Ucraina consumă anual circa 50 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, iar producţia internă se ridică la aproximativ 20 de miliarde metri cubi, restul fiind acoperit de importuri. În ultimele luni, Ucraina a achiziţionat gaze naturale din UE, pentru a-şi reduce dependenţa de Rusia. 

Kievul cumpără acum 50% din gazele importate din Polonia, Slovacia şi Ungaria, iar restul din Rusia, arată datele Ukrtransgaz.

AGERPRES