Joi, preşedintele rus Vladimir Putin i-a avertizat pe liderii europeni că livrările de gaze naturale ruseşti destinate Europei ar putea fi afectate de incapacitatea Ucrainei de a-şi achita datoriile către grupul rus Gazprom. Aceasta după ce, săptămâna trecută, grupul rus Gazprom a majorat preţul gazelor naturale livrate Ucrainei cu 80%, până la 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, în timp ce preţul perceput clienţilor europeni este de 370 – 380 de dolari.

"Ucraina nu poate plăti un astfel de preţ care are la bază motive politice şi nu economice, astfel încât negociem cu Uniunea Europeană în legătură cu livrarea de gaze naturale în sistem invers către Ucraina", a declarat Iuri Prodan în faţa Parlamentului de la Kiev. 'Vom efectua de urgenţă achiziţii de gaze naturale în sistem revers, la condiţiile oferite de companiile europene. Intenţionăm să semnăm contracte cu firma germană RWE precum şi o companie franceză de gaze naturale", a mai spus Prodan. Ulterior, o purtătoare de cuvânt de la Ministerul ucrainean al Energiei a precizat că firma franceză la care a făcut referire Iuri Prodan este GDF Suez.

Iuri Prodan a mai spus că Ucraina ar putea achiziţiona cantităţi mici de gaze naturale din Polonia şi Ungaria precum şi o cantitate mai mare din Slovacia, adăugând însă că mai rămân de rezolvat o serie de 'chestiuni politice'.

În schimb, Slovacia a anunţat că vrea să ajute Ucraina cu livrările de gaze din Europa însă vrea ca Uniunea Europeană să garanteze că Ucraina îşi va plăti datoriile. În plus, Slovacia vrea să se ajungă la o soluţie tehnică care nu va încălca acord ţării cu Gazprom.

Rusia, Ucraina, Uniunea Europeană şi SUA urmează să se întâlnească joia următoare la Geneva pentru a discuta despre criza din Ucraina.AGERPRES