Este vorba de o poziţie comună la care Kievul şi UE au ajuns luni în cadrul negocierilor din capitala ucraineană dintre comisarul european pentru energie Gunther Oettinger şi responsabili ucraineni, negocieri ce au avut loc înainte cu o zi de reuniunea ministerială de la Bruxelles consacrată disputei ruso-ucrainene pe tema gazului, precizează Naftogaz într-un comunicat preluat de AFP.

'Acordul trebuie să prevadă garanţii din partea Gazprom în ceea ce priveşte livrările în Ucraina în volumul stabilit, precum şi garanţii din partea Naftogaz privind plata pentru gazele livrate', a indicat aceeaşi sursă.

Kievul şi UE doresc ca acest acord 'să excludă posibilitatea unor modificări unilaterale', a menţionat Naftogaz.

Propunerea aflată în discuţie pentru rezolvarea disputei dintre Kiev şi Moscova presupune ca Ucraina să plătească 3,1 miliarde de dolari din datoria pe care o are la gazele livrate de Rusia, dintre care două miliarde până la sfârşitul lunii octombrie. În schimb, Gazprom s-ar angaja să livreze Ucrainei 5 miliarde de metri cubi de gaz la preţul de 385 de dolari pentru mia de metri cubi.

Preşedintele rus Vladimir Putin a vorbit vineri, la Milano, la finalul întrevederilor avute cu omologul său ucrainean Petro Poroşenko, despre 'progrese' şi despre "un acord privind condiţiile reluării livrărilor de gaze, cel puţin în perioada de iarnă".

Liderul de la Kremlin le-a cerut totodată europenilor, care se tem de perturbări în aprovizionarea lor cu gaze naturale din cauza conflictului ucrainean, să ajute Kievul să-şi reglementeze datoria pe care o are faţă de Gazprom.

AGERPRES