Fondul, care a acordat în primăvară Kievului un ajutor financiar de 17 miliarde de dolari în cadrul unui plan de salvare de 27 miliarde legat de ţările occidentale, a avertizat în noiembrie că ţara ar avea nevoie de 19 miliarde suplimentare până la sfârşitul anului 2015, aminteşte AFP.

Primul director adjunct al FMI s-a dus la Kiev vineri pentru a se întâlni cu preşedintele Petro Poroşenko şi primul ministru Arseni Iaţeniuk, a declarat el într-un comunicat sâmbătă.

El s-a întâlnit de asemenea cu noua echipă economică compusă din americanca Natalie Jaresko, fost membru al Departamentului de Stat american şi director al fondurilor de investiţii, devenită ministru al finanţelor, precum şi cu lituanianul Aivaras Abromavicius, fost director executiv al unui fond suedez, acum ministru al economiei, şi Valeria Gontareva, guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei.

"Am fost impresionat de viziunea lor de transformare economică a Ucrainei şi de angajamentul de a pune în aplicare un program de reforme decisive şi radicale", a declarat Lipton.

Responsabilul FMI a precizat că o echipă de experţi tehnici de la FMI ar trebui să îşi încheie activitatea la sfârşitul săptămânii viitoare.

O altă misiune a instituţiei internaţionale se va duce la Kiev la începutul anului viitor pentru a urmări reformele implementate în cadrul programului de ajutor precedent.

În recesiune aproape neîntreruptă de peste doi ani, Ucraina este subminată de o gravă criză economică, căderea monedei naţionale, corupţie endemică şi un conflict armat costisitor în est.

AGERPRES