La finalul vizitei la Kiev a unei misiuni de experţi, FMI a informat într-un comunicat că economia Ucrainei continuă să îşi revină după o gravă recesiune şi este pe cale să înregistreze o creştere de peste 2% în acest an.

Potrivit FMI, discuţiile cu autorităţile de la Kiev "s-au concentrat pe reforma pensiilor şi terenurilor, precum şi pe măsuri vizând accelerarea privatizărilor. Obţinerea aprobării Parlamentului pentru aceste proiecte de legi este necesară pentru a deschide calea finalizării celei de a patra revizuiri", subliniază instituţia financiară internaţională. 

În luna aprilie a acestui an, Fondul Monetar Internaţional a eliberat o tranşă de un miliard de dolari Ucrainei, ceea ce a dus la 8,38 miliarde de dolari fondurile vărsate Ucrainei în cadrul unui plan de asistenţă în valoare de 17,5 miliarde de dolari acordat Ucrainei în 2015, în schimbul unor măsuri de austeritate. În prezent, FMI solicită autorităţilor de la Kiev să adopte o reformă a sistemului de pensii, precum şi o reformă a privatizării terenurilor. Însă Guvernul condus de premierul Volodymyr Groysman nu dispune decât de o slabă majoritate în Parlament pentru a putea adopta aceste măsuri controversate. 

Un purtător de cuvânt al Fondului a precizat că mărimea următoarei tranşe va fi stabilită de boardul executiv al FMI după ce măsurile cerute de Fond vor fi transpuse în legislaţie.

AGERPRES