Președintele ucrainean Volodimir Zelenski apreciază eficiența sistemelor de apărare antiaeriană primite din Occident.

Sistemele antiaeriene sunt apreciate

Zelenski a spus că Ucraina înregistrează „rezultate semnificative” de la sistemele de apărare aeriană din SUA și Germania, potrivit președintelui Volodimir Zelenski, scrie Sky News.

Declarația președintelui ucrainean a venit în ciuda valurilor de atacuri aeriene rusești care au ucis civili și au distrus clădiri rezidențiale în weekend-ul ce tocmai a trecut.

Președintele a spus, într-un discurs video,  că sistemele avansate de apărare aeriană, inclusiv Patriot-ul construit de SUA și IRIS-T-ul din Germania, s-au dovedit „foarte eficiente” și „au dat deja rezultate semnificative”.

În ultima săptămână, Ucraina a doborât o proporție semnificativă din atacurile rusești, care au inclus 65 de rachete de diferite tipuri și 178 de drone de asalt, a spus el.

Ucraina plănuiește viitoarele operațiuni

Pentru a stabili condiții pentru viitoare operațiuni ale contraofensivei, forțele ucrainene „încearcă să oprească” forțele ruse.

În weekend, Kievul a revendicat atacurile asupra a două poduri – unul în Crimeea și unul lângă orașul-port ucrainean Henichesk din regiunea Herson.

Podurile rutiere asigură legăturile terestre critice cu Rusia, iar atacurile au determinat forțele ruse să devieze traficul de-a lungul rutelor mai lungi, a declarat un grup de reflecție din SUA.

Loviturile au făcut parte dintr-o campanie ucraineană de distrugere a forțelor ruse și a proviziilor acestora în zonele de luptă. Scopul atacurilor Ucrainei e dat de stabilirea condițiilor „pentru viitoare operațiuni de contraofensivă decisive”, a spus Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Un proeminent blogger rus afiliat Wagner a susținut că atacurile au arătat că forțele ucrainene „încearcă în mod metodic să alunge gruparea rusă din sudul Ucrainei și să-i perturbe logistica”.

Kievul a folosit tactici similare în contraofensiva din Herson de anul trecut, ceea ce a dus la eliberarea zonei de pe malul drept al Niprului.

„Bloggerul a remarcat că apărarea rusă de pe malul de vest (dreapta) al regiunii Herson s-a deteriorat în câteva zile după luni de lovituri ucrainene asupra logisticii ruse și și-a exprimat îngrijorarea că situația se poate repeta”, a spus ISW.

Atacurile vor perturba probabil transportul personalului rus, materialele și echipamentele din Crimeea, mai precizează comunicatul ISW.