Curtea de Casaţie, cea mai înaltă instanţă franceză, a respins definitiv recursul înaintat de UBS şi a dispus ca banca din Elveţia să plătească amenda record de 1,1 miliarde euro pentru sistemul francez de justiţie.

Reprezentanţii UBS s-au declarat "dezamăgiţi" de această hotărâre a instanţei.

"UBS estimează că baza de calcul a sancţiunii este exagerată şi este fundamentată doar pe afirmaţii", se arată într-un comunicat al UBS.

Reprezentanţii băncii au contestat competenţa autorităţilor franceze în investigaţia care a vizat acuzaţii de spălare de bani şi evaziune fiscală, întrucât faptele avute în vedere s-ar fi petrecut în Elveţia.

De altfel, UBS a anunţat că ia în calcul posibilitatea de a continua acţiunea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil.

Investigaţia autorităţilor franceze a vizat fapte petrecute între 2004 şi 2012. UBS a contestat prima sentinţă la curtea de apel din Paris, care a respins, însă, contestaţia reprezentanţilor băncii în luna septembrie.

În iunie 2013, procurorii francezi au deschis o anchetă pentru a stabili dacă UBS a încurajat bancheri ai diviziei din Elveţia a gruplui să convingă clienţi francezi să-şi deschidă conturi bancare în Elveţia care le permiteau să evite plata taxelor, potrivit MarketWatch.