Cel mai nou raport Malware emis de compania G Data, pentru primele şase luni ale acestui an, avertizează  că, pe lângă ţintele predilecte ale dezvoltatorilor de spam, spyware şi adware, site-urile Facebook sau Twitter sunt vizate din ce în ce mai mult de hackeri.

Conform raportului, în condiţiile în care site-urile reţelelor sociale, cum ar fi Facebook sau Twitter, sunt într-o creştere continuă a popularităţii, numărul tot mai mare de vizitatori şi noile oferte asigură criminalilor cibernetici tot atâtea ţinte predilecte.

Pe de altă parte, alături de reţelele sociale, şi utilizatorii Windows vor continua să rămână printre victimele preferate ale atacurilor viermilor, troienilor şi ale celorlalte categorii de viruşi. În plus, atacurile sunt din ce în ce mai direcţionate către utilizatorii de smartphone-uri. 

 „Ne aşteptăm la abordări din ce în ce mai înşelătoare, privind reţelele sociale. Twitter, Facebook, MySpace si XING sunt din ce în ce mai folosite pentru phishing sau pentru acţiuni de răspândire a malware-ului. Viermii care tranzitează aceste reţele sunt pregătiţi în orice moment să speculeze orice punct vulnerabil. Koobface este responsabilul principal al acestor atacuri”, a declarat Ralf Benzmuller, manager G Data Security Labs.

Smartphone-urile şi computerele portabile, în pericol

Un nou fenomen observat de specialiştii G Data este dezvoltarea de malware pentru computere portabile şi smartphone-uri. Deşi au fost mult timp produse de nişă, numărul de programe malware noi pentru smartphone-uri şi computere portabile aproape că s-a dublat în prima jumătate a anului. Pentru prima dată, malware-ul orientat spre dispozitivele mobile s-a clasat în Top 5. Astfel de programe nu au o rutină de răspândire şi sunt folosite pentru a trimite mesaje text (SMS) care conţin un link către un site web, astfel încât acţiunea este redusă la un singur click.

SURSA: IT SISTEM