Măsura a fost dispusă joi, 13 septembrie 2012, prin Ordin al preşedintelui-director general al SRTv, Claudiu Săftoiu, în contextul situaţiei financiare critice a Televiziunii Române, a anunţat TVR printr-un comunicat. Comunicatul Televiziunii Publice menţionează că decizia face parte din procesul de implementare a Programului de redresare economică a SRTv, elaborat în concordanţă cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 33/2012, iar aplicarea acestui program decurge din necesitatea armonizării ofertei editoriale şi a resurselor utilizate cu veniturile lunare ale Societăţii Române de Televiziune.
Conform programului, misiunea TVR Cultural va fi preluată de viitorul canal TVR 2 Cultural, a cărui grilă va cuprinde, printre altele, publicistică culturală, documentare, spectacole de teatru, operă, concerte şi producţii muzicale prezentate pe genuri, filme de artă, programe educative dedicate copiilor şi tinerilor, producţii ale tinerilor creatori independenţi, divertisment de calitate adresat tuturor categoriilor de vârstă.
Până la lansarea noilor grile, o mare parte din programele difuzate de TVR Cultural va fi preluată de TVR 2. Decizia de suspendare a emisiei TVR Cultural a fost luată în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Legea 41/1994 de organizare şi funcţionare a TVR face referire la programele 1 şi 2, la un departament care difuzează emisiuni pentru străinătate şi la studiourile teritoriale, al căror canal de exprimare este în acest moment şi TVR 3. Consiliul de Administraţie al TVR a adoptat, pe 28 august, Programul de redresare economică a Televiziunii publice.