Preşedintele Turciei, Tayyip Erdogan şi omologul său turkmen, Kurbanguly Berdymukhamedov, au fost prezenţi la ceremonia de semnare a acestui acord între compania de gaze naturale din Turkmenistan, Turkmengas, şi firma turcă Atagas. Cele două părţi nu au dezvăluit termenii financiari ai acordului.
'Acordăm o mare importanţă furnizării de gaze naturale din Turkmenistan în Europa via Turcia', a declarat preşedintele Turciei, Tayyip Erdogan. 'TANAP poate transporta gaze naturale atât din Azerbaidjan cât şi din Turkmenistan spre Europa via Turcia', a mai spus Erdogan.

Proiectul TANAP vizează transportul de gaze naturale de la zăcământul Shah Deniz II din Azerbaidjan spre Europa, via Turcia. Capacitatea iniţială a conductei TANAP ar urma să fie de 16 miliarde metri cubi pe an, urmând să crească până la 23 miliarde metri cubi în 2023 şi 31 miliarde metri cubi în 2026. Costul preliminar al conductei este estimat la 20 de miliarde de dolari.
TANAP ar urma să facă legătura între graniţa Turciei cu Georgia şi graniţa Turciei cu Bulgaria şi Grecia. Însă pentru ca Turkmenistanul să poată alimenta cu gaze această conductă va trebui construită o nouă conductă prin Marea Caspică. Întrebat cum anume ar putea să se alăture Turkmenistanul proiectului TANAP, directorul Atagas, Osman Saim Dinc a răspuns: 'lucrăm la toate rutele alternative' dar nu a făcut alte precizări.
Turkmenistanul ocupă locul patru în topul statelor cu cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume. În prezent, China este principalul importator de gaze naturale din Turkmenistan, urmată de Rusia şi Iran. AGERPRES