"Nu putem să privim cum sirienii sunt ucişi în fiecare zi", iar "comunitatea internaţională" să nu acţioneze, a afirmat ministrul de externe într-o conferinţă la Universitatea George Washington din capitala americană.

Turcia a anunţat miercuri că intenţionează să organizeze "în cel mai scurt timp" o conferinţă internaţională cu actorii regionali şi internaţionali în vederea unei soluţionări paşnice a crizei siriene.
Ideea este susţinută de Washington, care intenţionează să creeze "un grup al prietenilor Siriei". În cadrul vizitei în capitala americană, Ahmet Davutoglu se va întâlni cu omologul său american Hillary Clinton pentru a evoca dosarul sirian.

"Regimul lui Mubarak, regimul lui Ben Ali, regimul lui Gaddafi, cel al lui Saddam şi cel al lui Assad sunt toate regimuri care datează din timpul Războiului Rece, ar fi trebuit să dispară în anii 1990, precum cel al lui Ceauşescu sau al lui Miloşevici", a afirmat ministrul turc.

Turcia este un vechi aliat al Siriei, însă a rupt relaţiile cordiale cu regimul lui Bashar al-Assad pe motivul reprimării manifestaţiilor din această ţară, care s-ar fi soldat cu peste 6.000 de morţi din martie 2011, potrivit organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului. Preşedintele sirian reclamă însă o conspiraţie externă pentru destabilizarea Siriei şi insistă că nu a ordonat uciderea protestatarilor sirieni.
Armata a deschis focul asupra credincioşilor
    
Forţele guvernamentale siriene au fost desfăşurate masiv vineri în faţa moscheilor din ţară şi au deschis focul asupra credincioşilor în anumite zone pentru a împiedica manifestaţiile prevăzute după rugăciunea săptămânală de vineri.

"A fost o desfăşurare masivă de forţe de securitate în faţa moscheilor în sudul oraşului Banias" (vest), a anunţat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDH).

"Forţele de securitate sunt mai numeroase decât credincioşii din anumite moschei", a adăugat organizaţia cu sediul în Marea Britanie, precizând că trupele au fost desfăşurate şi în alte localităţi şi au deschis focul asupra credincioşilor la ieşirea dintr-o moschee din Homs, centrul al mişcării de protest.

"Forţele au tras asupra credincioşilor care ieşeau din moscheea Rawda, în cartierul Waer", a indicat OSDH. Trupele de securitate din Latakia (vest) au deschis de asemenea focul pentru a dispersa o manifestaţie. O prezenţă militară importantă a fost semnalată la Darayya şi Douma, în apropierea capitalei Damasc.