Exporturile Turciei catre Irak au crescut cu 75% in primele doua luni ale acestui an, a declarat astazi ministrul Kürşad Tüzmen, adaugand ca obiectivul este acela de a ajunge la 5 miliarde de dolari in acest an.

Per ansamblu, exporturile Turciei au inregistrat o reducere mai mare de 30%, insa exporturile catre Irak au crescut subtantial.

„Exporturile noastre catre Irak au fost de 241 de milioane de dolari in ianuarie anul trecut si de 231 de milioane in februarie. In acest an, am avut exporturi catre Irak in valoare de 427 de milioane de dolari in ianuarie si de 403 milioane in februarie”, spune oficialul turc.

Daca anul trecut, exporturile Turciei catre Irak au fost de 3,9 miliarde de dolari, anul acesta se doreste atingerea unei tinte de cel putin 5 miliarde de dolari.

Exporturile Irakului catre Turcia aproape ca se rezuma numai la petrol. Anul trecut acestea nu au depasit 1,3 miliarde de dolari.

In ciuda faptului ca intentioneaza sa adere la Uniunea Europeana, Turcia intretine relatii din ce in ce mai stranse cu tari precum Egipt, Iran, Arabia Saudita si Siria, in scopul de  „a compensa deterioarea de pe pietele europene”, scrie presa turca.

„Atat timp cat vecinii nostri prospera, exporturile noastre catre ei cresc in aceeasi masura. Putem creste impreuna”, spune Tüzmen.

Sursa: Hurriyet