S-a aflat adevăratul motiv pentru care Turcia nu este de acord ca cele două state să facă parte din NATO. Explicația este legată de faptul că Suedia şi Finlanda nu au aprobat extrădarea cerută de Turcia în cazul a 33 de persoane. Acestea erau bănuite a avea legături cu grupări teroriste.

Detalii pe acest subiect au fost date luni televiziunea de stat TRT Haber. Informațiile vin în contextul în care Ankara are obiecții faţă de aderarea celor două ţări scandinave la NATO, informează AFP.

Turcia afirmă că persoanele respective au legături cu militanți ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) sau cu clericul musulman Fethullan Gulen, pe care Ankara îl acuză de orchestrarea tentativei de puci din 2016.

Finlanda și Suedia au respins 19 cereri ale Turciei

Cele două ţări scandinave au respins 19 cereri şi au lăsat fără răspuns alte cinci, a relatat TRT Haber, citând Ministerul Justiţiei.

Alte nouă cereri sunt în curs de examinare, a indicat aceeaşi sursă.

Turcia şi-a surprins aliaţii din NATO anunţând că nu vede pozitiv cererile Finlandei şi Suediei de a adera la NATO. Ankara a spus că doreşte ca ţările nordice să înceteze sprijinul pentru grupurile militante kurde prezente pe teritoriul lor şi să ridice interdicţia vânzării unor arme către Turcia.

Mesajul lui Recep Tayyip Erdogan cu privire la Suedia și Finlanda

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a transmis vineri, 13 mai, ca țara sa nu susține aderarea Suediei şi Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică (NATO). În explicația sa, liderul de la Ankara a susținut că în cele două țări se află „organizaţii teroriste”.

Președintele turc a vorbit într-o, conferinţă de presă, organizată la Istanbul, despre mai multe grupuri disidente turce şi la organizaţii separatiste kurde, aflate pe teritoriul celor două țări.

„Urmărim evoluţiile referitoare la Suedia şi Finlanda, dar nu avem o viziune favorabilă”, a afirmat Recep Tayyip Erdogan, susținând că a fost o greşeală admiterea Greciei în NATO în trecut. În acest context, s-a arătat că opoziția exercitată de Turcia ar putea genera probleme pentru aderarea Suediei şi Finlandei, în condiţiile în care extinderea NATO necesită o decizie în unanimitate.

„Turcia nu vrea să repete greşelile. În plus, ţările scandinave găzduiesc organizaţii teroriste”, a mai spus Recep Tayyip Erdogan.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Finlanda şi Suedia vor fi primite rapid în organizaţie, iar Germania, Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite au exprimat opinii favorabile admiterii celor două ţări.