Turcia a renunţat la cererea de a achiziţiona 15% din cantitatea de gaze naturale transportată de Nabucco, una dintre principalele piedici în implmentarea proiectului, însă va avea acces la stocurile de gaze din Europa, a declarat ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz.

Gazoductul, care va lega Turcia de importantul centru de distribuţie al gazelor de la Baumgarten (Austria), va fi construit pentru a face posibil tranzitul gazelor atât pe direcţia est-vest, cât şi vest-est, astfel încât să permită Turciei acceul la rezervele constituite în Europa.

Totuşi, Turcia va avea dreptul de a cumpăra o parte din cantitatea de 15 miliarde de metri cubi, jumătate din totalul de 31 miliarde de metri cubi transporataţi, rezervată statelor implicate în proiect.

Ministrul nu a precizat la ce procent ar avea Turcia dreptul.

Acordurile de tranzit pentru proiectul Nabucco, susţinut de Uniunea Europeană şi Statele Unite, urmează să fie semnate, luni, la Ankara de reprezentanţii statelor de tranzit partenere în consorţiul Nabucco, respectiv România, Turcia, Bulgaria, Ungaria şi Austria. La construcţia Nabucco participă Germania prin intermediul grupului energetic RWE.

Nabucco va permite Europei să-şi diversifice aprovizionarea cu gaze naturale, dar va creşte şi securitatea energetică a Turciei, a spus Yildiz. Posibilii furnizori pentru gazoductul european includ Irakul, Egiptul, Iranul, Azerbaidjanul, Rusia ş Turkmenistanul.

„Un articol al acordurilor interguvernamentale prevede ca statele participante să poată cumpăra în total 50% din cantitatea de gaze. Este un articol important. Anterior am negociat 15% din gazul transportat, adică 4,5 miliarde de metri cubi. Acum analizăm cât gaz vom cumpăra din cantitatea de 50%, nu 15%”, a afirmat ministrul.

Gazele naturale pentru aprovizionarea gazoductului vor intra în Turcia prin trei puncte de frontieră, a precizat oficialul turc, şi nu vor exista obstacole ca alte state să se alăture proiectului.

„În fazele mai târzii ale proiectului se poate alătura şi Rusia în situaţaia în care consideră că este profitabil. Nu există niciun obstacol în acest sens”, a spus Yildiz.

Ministrul a adăugat că Turcia încearcă să-şi majoreze importurile din Azerbaidjan la 14 miliarde de metri cubi, de la şase miliarde de metri cubi.

Ministrul Economiei Adriean Videanu a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, că părţile implicate în proiect au ajuns la un acord privind procentul de 15% din gazele naturale transportate de Nabucco vizat de Turcia pentru acoperirea cererii de pe piaţa internă.