Atentatul, soldat cu 39 de morţi, este "un mesaj destinat operaţiunilor externe, începând cu operaţiunea 'Scutul Eufratului' ce vizează organizaţia Statul Islamic (SI) şi miliţiile kurde", a declarat Kurtulmus, care este şi vicepremier. 

"Vom continua să desfăşurăm operaţiunile noastre externe cu hotărâre", a adăugat el, la finalul unui consiliu de miniştri prezidat de şeful statului turc, Recep Tayyip Erdogan, fără a reacţiona la revendicarea de către SI a atentatului. 

Kurtulmus a declarat că "informaţii privind amprentele digitale şi înfăţişarea" atacatorului au fost obţinute şi a evocat o "anchetă dificilă". "Vom intra rapid în procesul de identificare", a mai spus el. 

Atentatul de la Istanbul a intervenit în condiţiile în care armata turcă încearcă, înregistrând pierderi grele, să recucerească oraşul Al-Bab, bastion al SI în nordul Siriei, unde Ankara desfăşoară o ofensivă împotriva jihadiştilor, dar şi a miliţiilor kurde. Jihadiştii au ameninţat de mai multe ori că vor lovi Turcia ca răspuns la operaţiunile ei militare în Siria

"Turcia îşi va continua operaţiunile, atât timp cât organizaţiile teroriste vor reprezenta o ameninţare", a declarat Kurtulmus. Prin acest atac, comis chiar la începutul anului 2017, "ei vor să ne spună că vor continua să fie un coşmar" pentru Turcia, pentru care 2016 a fost "un an dificil". "Însă noi le spunem aşa: oriunde vă aflaţi, noi vă vom urmări. Cu ajutorul lui Allah, cu susţinerea naţiunii noastre şi cu toate forţele la dispoziţia noastră, noi îi vom îngenunchea, le vom da răspunsul pe care îl merită", a adăugat vicepremierul turc.

Opt persoane au fost reţinute şi plasate în detenţie luni la Istanbul în cadrul anchetei privind atentatul comis în noaptea de Anul Nou şi revendicat de Statul Islamic, a relatat agenţia de presă Dogan, preluată de AFP.

Arestările au fost operate de echipe ale poliţiei antiteroriste, dar nu se cunosc detalii despre cei reţinuţi. 

Arestările de luni sunt primele în legătură cu atacul survenit într-un club din Istanbul în noaptea de Anul Nou, atentat în care au fost ucise 39 de persoane, inclusiv cetăţeni străini. 

Pe urmele atacatorului din clubul de noapte Reina s-a declanşat o vastă operaţiune de căutare.

Autorul atentatului comis în noaptea de Anul Nou într-un club din Istanbul, atac soldat cu 39 de morți și 69 de răniți, este în continuare căutat de poliție, relatează AFP. Cetățeni din mai multe țări arabe se numără printre cei 39 de morți în atacul armat, a anunțat un ministru turc, potrivit AFP și Reuters.

Premierul turc Binali Yildirim a respins duminică informațiile apărute în presă conform cărora autorul atacului purta un costum de Moș Crăciun, transmite DPA. Ministerul Afacerilor Externe precizează că, până la acest moment, nu există persoane de cetățenie română printre victimele identificate în urma incidentului.

Cetățeni din mai multe țări arabe se numără printre cei 39 de morți în atacul armat dintr-un club de noapte din Istanbul în timpul celebrării Anului Nou, a anunțat duminică un ministru turc, potrivit AFP și Reuters.

AGERPRES