Turcia, ţară candidată la aderarea la UE, are o uniune vamală cu blocul comunitar din 1990, iar politicienii sunt îngrijoraţi că acordul de liber-schimb UE-SUA, care ar urma să fie unul dintre cele mai mari din lume, ar putea ameninţa poziţia comercială a Turciei.

Ministrul pentru afaceri europene Volkan Bozkir a declarat că se teme că ţara sa ar putea pierde trei miliarde de dolari în schimburi comerciale, dacă acordul de liber-schimb cu SUA (TTIP), în prezent în curs de negociere, continuă fără includerea Turciei.

'Nu putem acorda avantajele uniunii vamale tuturor ţărilor cu care UE semnează astfel de acorduri', a spus Bozkir în cadrul unei vizite în Norvegia, care nu face nici ea parte din blocul comunitar.

Potrivit ziarului Hurriyet, Bozkir a ameninţat că va îngheţa uniunea vamală cu UE sau că îi va limita aplicarea.

Preocupările Turciei în privinţa unei potenţiale discriminări sunt valabile şi pentru alte ţări care sunt parteneri comerciali apropiaţi ai UE şi SUA, precum Norvegia, Elveţia şi Canada. Mai multe state care ar fi afectate în acest mod au cerut să fie măcar implicate în consultările asupra acordului, dacă nu incluse în textul documentului, notează DPA.

AGERPRES