Ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz şi directorul companiei ruse Rosatom Sergei Kiriyenko au participat la ceremonia de punere a pietrei de temelie a acestei centrale care va fi construită la Akkuyu, în provincia Mersin de pe coasta Mării Mediterane. Viitoarea centrală va avea patru reactoare fiecare cu o capacitate de 1.200 de megawaţi. Iniţial, Rosatom a promis că primul reactor va fi gata până în anul 2019.

'Dezvoltarea unei ţări nu este posibilă fără energie nucleară. O Turcie care creşte nu se poate lipsi de această formă de energie', a declarat Taner Yildiz. 'Dacă am fi construit această central în urmă cu 10 ani, am fi putut economisi 14 miliarde de dolari prin reducerea achiziţiilor de gaze naturale', a subliniat Yildiz.

Centrala de la Akkuyu este prima din cele trei centrale pe care autorităţile turce vor să le construiască până în 2030. Turcia, o a doua centrală nucleară ar urma să fie construită de un consorţiu franco-japonez în apropiere de portul Sinop de pe coasta Mării Negre. De asemenea, în toamna anului trecut, compania americană Westinghouse Electric, parte a grupului japonez Toshiba, a demarat negocierile preliminare cu autorităţile turce cu privire la construcţia celei de-a treia centrale nucleare din Turcia.

Proiectul centralei de la Akkuyu a fost criticat de organizaţiile ecologiste pe motiv că zona în care va fi amplasată este una cu puternică activitate seismică. În schimb, autorităţile turce susţin că viitoarea centrală va putea rezista la un cutremur de magnitudinea 9 pe scara Richter, iar amplasarea sa pe litoralul Mării Mediterane nu va afecta numeroasele staţiuni turistice din regiune.

În prezent, Turcia se bazează, în principal, pe combustibili fosili, precum gaze naturale şi petrol, care asigură aproape jumătate din producţia de electricitate şi costă aproximativ 50 de miliarde de dolari pe an. În urmă cu două săptămâni Turcia a suferit o pana gigantică de curent care a afectat aproape toată ţară şi a scos în evidenţă deficienţele din sistemul energetic.

AGERPRES