Prim-adjunctul STS, general de brigadă Sorin Bălan, a declarat, luni, la audierile din Comisia pentru apărare a Camerei Deputaţilor, că serviciul lor a funcționat perfect și nu au fost erori, informațiile fiind date mai departe celorlalte agenții.

Sorin Bălan a precizat că operatorul de poliție ar fi trebuit să vadă în același moment cu operatorul STS, pe aplicație, localizarea apelului. Polițistul a deschis însă abia după o oră informaţiilor de localizare ce au fost disponibile în sistem încă de la primul apel. Polițistul din post se pare că ar fi cerut sprijin privind utilizarea aplicaţiei de vizualizare a proiecţiei informaţiilor pentru că nu știa să folosească aplicația.

„N-am făcut măsurători, pe o rază de patru kilometri se afla persoana care a apelat telefonul. Vrem să vă informăm pentru înțelegerea corectă, că nu întotdeauna există o limită de 4-6 kilometri. În mediul urban, unde stațiile de bază ale operatorilor sunt mai dense, înseamnă că și localizarea este mai aproape de ce spuneți voi.

În zone rurale, pot fi și distanțe mai mari. În momentul de față, acestea sunt condițiile tehnice în care recepționăm informațiile de localizare, de la operatorii de telefonie mobilă. Împreună cu aceștia am realizat teste și încercăm să creștem precizia localizării prin utilizarea altor tehnologii de localizare.

Fata era la o distanță de 4 kilometrii pe o rază.”, a declarat Sorin Bălan, general STS.