Întrebat într-un interviu difuzat sâmbătă de Antena 3 ce soluţie se are în vedere în cazul timbrului de mediu, şeful Executivului a declarat: "Timbrul de mediu, aşa cum era, a fost scos nu neapărat  ca o dorinţă a Guvernului de atunci, este o decizie a Curţii Europene.  Am vorbit cu doamna ministru al Mediului, la nivel de cabinet trebuie totuşi să găsim o soluţie pentru a încuraja  introducerea în piaţă a maşinilor noi şi să mai eliminăm pe cât se poate pe cele care  poluează excesiv. Acel timbru de mediu până la urmă nu era foarte bine echilibrat, în sensul că plăteai la fel şi dacă aveai o maşină care stătea. Trebuie să vedem cum se face ca să găsim mecanismul corect ca cel care poluează să plătească, dar să plătească şi în funcţie de cât poluează". 

Totodată, şeful Guvernului a precizat că este necesară împrospătarea parcului auto. 

"Ideea este de a împrospăta parcul auto, să nu mai avem pe şosele rable.  Dar aici avem alte organisme care există – ITP-ul, inspecţia tehnică periodică, Registrul Auto Român.  Poate fi şi aia o zonă de interes, să eficientizăm şi să normalizăm activitatea de acolo, să înăsprim condiţiile acolo.  Eu nu vreau să înlocuiesc o taxă cu altă taxă şi plec de la premisa că ne trebuie un parc auto modern şi, repet, poate găsim alte instrumente", a mai afirmat Tudose. 

Pe de altă parte, premierul a reamintit că în ianuarie va avea loc "o eficientizare a actului guvernamental" şi va fi făcută o analiză referitoare la debirocratizare. 

În acest context, Tudose a precizat că nu se poate vorbi despre impozit global şi despre eficientizarea actului administrativ, până când structurile statului nu vor fi interconectate electronic. 

"Impozitul global, impozitul pe gospodărie, este o normalitate, se practică în toate ţările civilizate. Deocamdată nu este România suficient de bine pregătită, din toate punctele de vedere, şi uman, şi tehnic.  Nu putem vorbi nici de impozit global, nici de această eficientizare a actului administrativ, de debirocratizare, până când toate structurile statului sunt interconectate electronic, să ştie fiecare ce face celălalt", a mai afirmat Tudose.

AGERPRES