'Mi-e foarte greu să înţeleg care este subiectul moţiunii. Partenerii noştri externi, creditorii noştri văd în Transelectrica o companie performantă. Această moţiune este doar o sinteză de metaforă. Eu nu confund semnatarii moţiunii cu cei care au scris-o. Această moţiune este generatoare de titluri de presă. Moţiunea are cifre false, lipsă de consistenţă. Să spui că transportatorul naţional de energie a abdicat de la misiunea sa, este o denigrare", a afirmat Mihai Tudose.

Conform ministrului Economiei, profitul net al Transelectrica a fost, în 2014, de 358 milioane de lei, faţă de 9,6 milioane lei în 2010 şi 110 milioane lei în 2011. Dividendele pe care Transelectrica le-a plătit la stat în 2014 s-au cifrat la 120 milioane lei, faţă de 5 milioane lei încasate în 2010 când ministrul Economiei era Ion Ariton.

'Nu am plătit niciun bonus, nici măcar un leu, membrilor Consiliului de supraveghere", a mai spus Tudose.

Deputaţii au dezbătut, marţi, în plenul Camerei, moţiunea simplă "PSD curentează banul public – bonusuri uriaşe, contracte cu dedicaţie şi secrete de stat la Transelectrica", iniţiată de deputaţii PNL.

Moţiunea iniţiată de deputaţii PNL cere ministrului Economiei, Comerţului şi Turismului, Mihai Tudose, să ia decizii radicale pentru a scoate compania Transelectrica "de sub influenţa PSD".

,,Doar din dividendele Transelectrica pe 2014 către stat se pot plăti 123.00 de salarii minime, 142.000 de pensii. PSD-ul mult hulit de moţiune reprezintă interesele românilor. Creditorii noştri externi văd în Transelectrica un partener de încredere, un model de bună guvernanţă corporativă. La Transelectrica, este un plan de dezvoltare a reţelelor de transport pe 10 ani, 2014-2023. Proiectele de infrastructură au o durată de realizare destul de mare şi dacă începeaţi ceva pe mandatul dumneavoastră poate vedeam şi noi azi. Transelectrica devine un actor regional important. Unde şi cu cine facem contracte nu vă spunem, să nu mergă careva dintre dumneavoastră să cumpere terenuri, să ne chinuim după aceea cu exproprierile. Avem şi un Memorandum semnat cu Republica Moldova pentru interconexiuni şi extindere de reţea', a mai spus Tudose.

Prin moţiunea dezbătută marţi, liberalii au arătat că doresc să tragă un semnal de alarmă referitor la 'neregulile petrecute în cadrul companiei', susţinând că doresc repunerea Transelectrica pe harta intereselor energetice naţionale şi regionale.

'Nu înţeleg cum poţi să depui o moţiune pentru un fapt care nu există. Nu poţi reproşa unui ministru că nu apare la televizor. Mi se pare o glumă proastă să fiu acuzat de aşa ceva', a mai spus ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului.

Voturile pe moţiune urmează să fie date miercuri.

AGERPRES


Te-ar putea interesa și: