"Pe ordinea de zi de astăzi se află un proiect foarte important, RoAlert, un prim pas în implementarea acelui sistem de anunţare în timp real a cetăţenilor care se află într-o zonă de pericol indiferent despre ce tip este acel pericol, că este meteo sau alte ameninţări la adresa vieţii şi siguranţei lor", a precizat Mihai Tudose

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a continuat, la solicitarea premierului, cu o prezentare a principalelor prevederi ale actului normativ privind RoAlert. 

"Aşa cum se ştie, propunerea vine ca urmare a analizei realizate după manifestarea deosebit de gravă a fenomenelor meteo extreme care au avut loc recent, în special în vestul ţării, unde, din păcate, s-au înregistrat şi pierderi de vieţi omeneşti, am pierdut opt cetăţeni români şi peste 140 de răniţi. Proiectul de ordonanţă este rezultatul consultărilor dintre toţi factorii instituţionali implicaţi – STS, IGSU şi ANCOM. Acest sistem presupune multiple avantaje, precum transmiterea şi repetarea ciclică a unor semnale rapide prin surse autorizate adaptate stării de pericol prin intermediul operatorilor de telefonie mobilă. Acest sistem de alertare este îndreptat către toţi utilizatorii aflaţi în arealul ameninţat", a explicat Carmen Dan. 

Ea a adăugat că sistemul de alertare care urmează să fie implementat şi în România este cu atât mai necesar cu cât, "din ceea ce spun meteorologii, în perioada următoare ne vom confrunta din ce în ce mai des cu genul de fenomene 'nowcasting'". 

"Sistemul va fi implementat cu sprijinul STS şi va fi operat de structurile operaţionale cu funcţionare 24 de ore din 24, structuri ale Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Domnul Raed Arafat este desemnat, în calitate de şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din MAI, să fie responsabil atât cu coordonarea tuturor activităţilor care privesc finanţarea, cât şi cu derularea procedurii de achiziţie, cu livrarea şi punerea în funcţiune a sistemului RoAlert", a precizat Carmen Dan. 

AGERPRES