Ministrul Justiției, Tudorel Toader a făcut o serie de declarații după reacția venită din partea Comisiei Europene, prin vocea prim-vicepreședintelui Frans Timmermans. Oficialul european, alături de Manfred Weber, au vorbit despre anchetarea Laurei Codruța Kovesi.

„În România, CSM este garantul indepenedentei justitiei atat fata de factorii interni cat si externi. Exprim convingerea ca CSM isi indeplineste aceasta obligatie constitutionala.

Nici factorul politic si nici alti factori indiferent de natura externa sau externa nu pot solicita inceperea sau oprirea unei anchete penala dupa cum nu pot solicita nici modul de solutinare a respectivei anchete.

În recomandarile MCV se spune ca aceasta ingerinta nu este permisa dar, personal, ca ministru al Justitiei consider ca recomandarea e valabilă si pentru emitentii ei.

Guvernul Romaniei respecta pe deplin acest principiu. Nu a interferat cu activitatea organelor de urmarire penala sau a instantelor de judecata.

La Ministerul Justitiei se află în plin proces de selectie a candidatilor pentru ocuparea diferitelor functii de procuuori de rang inalt. Sunt criteria orevazute in lege, proceduri care nu se schimbă și nu pot fi schimbate in timpul derularii acestora. Consideram necesara respectarea procedurilor legale existente si in egala amsura si la nivel european. Adica, sintetizand, intr-o formula mai accesibila nu schimbi regulile in timpul desfasurarii procedurii legale. Se prevede ca factorul politic sa nu intervina in procesul de numire al procurorilor de rang inalt.

Am participat zilele trecute la ultima runda de discutii tehnici la sediul Comisiei. Nu ne-am dus sa cerem aprobare, avizarea proiectelor de acte normative pentru ca procesul de legiferare nu are ca etapa avizarea de la Comisie, a declarat ministrul Justitiei.

(…) Vad cum oficiali europeni isi exprimă ingrijorări cu un puternic caracter electoral. Ca ministru al Justitiei formulez o simplă solicitare și anume să ne respectam competentele fie ele si partajate, demnitatea si specificul national”