Trump a subliniat "angajamentul comun al Statelor Unite şi al Turciei de colaborare pentru a spori stabilitatea regională", indică preşedinţia americană într-un scurt comunicat, fără alte precizări. 

AFP, preluată de Agerpres, notează că această conversaţie telefonică a avut loc într-un context de deteriorare a relaţiilor dintre Washington şi Ankara, în special după decizia americană de a înarma miliţiile kurde siriene, pe care Turcia le consideră "teroriste", pentru a lupta contra grupării Stat Islamic în Siria. 

Turcia a cerut de asemenea SUA, în mai multe rânduri, fără succes, extrădarea predicatorului Fethullah Gülen, pe care Ankara îl acuză de puciul eşuat din iulie 2016. 

Totodată, autorităţile americane au inculpat mai mulţi turci pentru tranzacţii financiare ce ar fi violat embargoul impus Iranului, printre care şi pe Zafer Caglayan, fost ministru al economiei într-un cabinet condus de Erdogan. Preşedintele turc a denunţat o decizie "politică" luată "contra Turciei". 

Şeful statului turc a declarat că se va întâlni, "dacă se va ivi ocazia", cu omologul său american, cu prilejul Adunării Generale a ONU care începe pe 19 septembrie la New York