În timpul primului său miting de campanie de la alegerile prezidențiale, Donald Trump a insistat din nou, sâmbătă seară, în Georgia că va câştiga scrutinul, adjudecat totuşi de Joe Biden în urmă cu aproape o lună.

În fața susținătorilor săi înfocaţi, tribunul republican s-a angajat sâmbătă seara într-un exerciţiu riscant de echilibristică în timpul unui discurs de aproape două ore. Negând victoria lui Joe Biden, el a strigat „fraudă” într-un sistem electoral „trucat”, în timp ce le-a cerut alegătorilor din Georgia să se mobilizeze pentru a alege doi candidați republicani pentru Senat. „Putem lupta pentru președinție și putem lupta pentru alegerea a doi formidabili senatori dintre oamenii noștri și o putem face în același timp”, a asigurat el la Valdosta, unde a fost împreună cu soția sa, Melania Trump.

Dar mesajul său înflăcărat îi deranjează pe republicani, deoarece el a semănat deja îndoială printre unii dintre adepții săi, care se întreabă dacă merită să voteze într-adevăr într-un scrutin „trucat”.

Iar mizele sunt imense. Pe 5 ianuarie, două locuri în Senat, deținute acum de republicani, vor fi disputate în Georgia, în timpul unor duble alegeri parțiale. Dacă le pierd, Camera superioară va intra sub controlul democraților, deoarece cu 50 de locuri împotriva a 50, viitorul vicepreședinte Kamala Harris va putea, conform prevederilor Constituției, să voteze pentru a departaja egalitatea. Iar Joe Biden, care va fi învestit pe 20 ianuarie, se va baza, așadar, pe un Congres complet democrat pentru a-și desfășura programul.

Dar dacă republicanii își păstrează majoritatea, viitorul președinte va trebui să aibă de-a face cu un Congres divizat, Senatul având în special puterea de a-i bloca nominalizările și proiectele majore de lege. „Dacă cealaltă parte va reuși să fure aceste două alegeri […], toate lucrurile la care ţineţi vor dispărea”, a tunat Donald Trump, alături de senatorii în exerciţiu David Perdue și Kelly Loeffler.

Donald Trump știe că nu a pierdut

Deşi a menționat recent o posibilă nouă candidatură pentru următoarele alegeri prezidențiale, Donald Trump a dedicat o bună parte a discursului său alegerilor din 3 noiembrie. „Nu vreau să aștept până în 2024, vreau să mă întorc cu trei săptămâni în urmă”, a spus el, pe jumătate glumind.

„Nu am pierdut”, a insistat el în toiul strigătelor entuziaste, în ciuda rezultatelor implacabile ale urnelor. În pofida acuzațiilor sale de fraudă, instanțele au respins o multitudine de căi de atac introduse de echipa sa de avocați din Statele Unite. În Georgia, rezultatul alegerilor a fost deja certificat, dându-i victoria lui Joe Biden cu un avans restrâns de mai puțin de 13.000 de voturi.

Trump l-a criticat din nou aspru pe guvernatorul Georgiei, Brian Kemp, care este republican și ex-aliat, cerându-i să verifice din nou buletinele de vot și mergând atât de departe încât să-l invite pe unul dintre loialiștii săi să candideze împotriva d-lui Kemp la următoarea alegere.

Fan al tribunelor, Trump a glumit despre această primă întâlnire dedicată altor candidați. „Nu-mi place să fac asta pentru alții […] E multă muncă”, a declarat el înainte de a-i ataca pe cei doi candidați democrați la alegerile senatoriale din Georgia, calificându-i „extremiști” și „radicali”.

În primul tur, David Perdue a câștigat peste 88.000 de voturi în fața rivalului său democrat Jon Ossoff, fost jurnalist de investigație. O marjă mare, dar nu suficientă pentru a-i oferi cele peste 50% de voturi necesare pentru a câștiga în Georgia.

Kelly Loeffle a înregistrat, la rândul său, mai mult de 300.000 de voturi în faţa rivalului său, Raphael Warnock, pastor în fosta biserică a lui Martin Luther King. Dar a suferit, în primul tur, competiția unui alt republican care a câștigat aproape un milion de voturi, scrie La Libra. 

Prin urmare, pe hârtie, cei doi senatori republicani pleacă victorioși.

Dar cu un electorat acum mai tânăr și mai diversificat în Georgia și democrații galvanizați de victoria lui Joe Biden în acest stat care nu votase pentru un candidat la președinție pentru partidul lor din 1992, speranțele democrate cresc. Vineri, Joe Biden a asigurat, de asemenea, că va face campanie și în Georgia, fără să avanseze o dată.