in primul rind, trebuie sa va spunem ca un bilet la clasa business poate fi de doua pina la cinci ori mai scump decit unul la clasa turist. „Adevarat ca diferenta de pret este mare, dar confortul si serviciile oferite sunt pe masura tarifului. Fotoliile sunt mai largi, mai confortabile, iar distanta dintre ele este mai mare. Pasagerul beneficiaza de mai multe feluri de mincare, la alegere, de bauturi gratuite si chiar de sampanie”, relateaza Radu Dumitrescu, director de marketing la compania KLM. in plus, biletele business nu sunt restrictionate i nici un fel. De exemplu, daca se amina calatoria iar biletul este deja rezervat, pentru biletul turist se plateste o penalizare de 50-100 USD, care nu se percepe pentru clasa business. De asemenea, i cazul anularii calatoriei, posesorului biletului business ii este rambursat chiar si 100% din pret, i timp ce banii dati pentru un bilet de week-end la clasa turist nu se mai pot recupera.
Daca locuiti i zona de i nord-vest a Rominiei, va sfatuim sa va imbarcati de pe aeroportul din Budapesta – asa cum procedeaza peste 60% din ardeleni – itrucit biletele de avion sunt mai ieftine cu cel putin 50 USD decit cele din Bucuresti. De exemplu, un bilet Bucuresti- New York costa 400 USD, i timp ce unul Budapesta-New York ajunge la 340 USD.
Daca nu ati aflat ica, majoritatea companiilor ofera reduceri pentru grupuri de peste 6 persoane (5-10%), pentru tinerii sub 25 de ani, pentru persoanele peste 55 de ani, pentru marinari, pentru emigranti si, evident, pentru copii. „Astfel, copiii cu virste sub doi ani, care nu ocupa un loc separat, beneficiaza de o reducere de 90%. Cei cu virsta cuprinsa itre 2 si 12 ani se bucura de o reducere de 33%”, afirma Ruxandra Mateescu, reprezentant British Airways.
in general, este foarte avantajos sa optati pentru compania aeriana a tarii i care mergeti. De exemplu, cel mai ieftin bilet pentru Budapesta este oferit de compania Malev, asa cum cel mai ieftin bilet pentru Amsterdam este oferit de compania KLM.
Trebuie sa va informam ca la pretul unui bilet de avion se adauga taxa de aeroport, adica taxa platita de fiecare calator pentru utilizarea facilitatilor oferite de fiecare aeroport. „Chiar daca iei biletul de la o agentie de turism, sumele respective se varsa i contul aeroportului. De exemplu, la Otopeni taxa este de 13 USD, i timp ce pe aeroportul din Londra, ea ajunge la 50 USD”, precizeaza Ionut Bacila, director de marketing la agentia de turism Vacanta.
„Agentiile de turism nu au voie sa puna nici un fel de adaos la tariful oferit de compania de zbor, ele primind, de obicei, un anumit procentaj din vinzari. Asa ca prejudecata conform careia biletul este mai scump la agentie este falsa”, spune Ana-Maria L?arau, coordonatoarea departamentului de ticketing de la Simpa Turism. Rareori se itimpla sa fie mai ieftin, deoarece acest lucru este considerat de colegii din breasla concurenta neloiala.    

Ce trebuie sa stiti ca sa obtineti cel mai avantajos bilet
in perioada 15 ianuarie – 31 martie a fiecarui an beneficiati de cele mai ieftine bilete. Atit pentru agentiile de turism, cit si pentru companiile aeriene, este o perioada „moarta”, asa ca ofertele speciale sunt nenumarate.
Costul biletului se reduce considerabil daca se aplica „Sunday rule”, adica petreceti o simbata noapte i orasul respectiv.
Fixati data de plecare si pe cea de itoarcere. Un bilet cu data fixa de itoarcere este mai ieftin cu aproximativ 50% decit unul cu data libera (open). Exista bilete valabile 14 zile, o luna, trei luni, sase luni, un an. Cu cit valabilitatea biletului este mai mare, cu atit este mai scump.
incercati sa rezervati si sa achizitionati biletul cu 21 pina la 7 zile iainte de plecare.
Cele mai multe companii aeriene au un sistem de recompensare a persoanelor care apeleaza cit mai des la serviciile lor. Daca sunteti un client fidel, puteti primi chiar si bilete de avion gratuite.
Nu uitati sa cititi cu atentie toate instructiunile si conditiile contractuale de pe biletul de avion, pe care le-ati acceptat i momentul cumpararii lui.