Guvernul a aprobat normele de conduită pentru conducătorul de trotinetă electrică, vârsta minimă admisă pentru a conduce un astfel de vehicul fiind de 14 ani, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela.

„A doua decizie luată astăzi în şedinţa de Guvern promovată de MAI e cu privire la circulaţia pe drumurile publice. S-au înregistrat foarte multe accidente pe drumurile publice cu trotinete şi această ordonanţă defineşte toate normele de conduită pentru conducătorul de trotinetă electrică, astfel încât să evităm tot ceea ce ţine de periculozitatea folosirii trotinetei electrice ca mijloc de transport şi pentru a preveni accidentele din trafic.

Astfel, pentru a conduce o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puţin 14 ani”, a declarat Marcel Vela, marţi seară, la finalul şedinţei de guvern.

Echipare corespunzătoare

Trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare, a precizat ministrul, informează Agerpres.

„Pentru cei care folosesc trotineta şi au sub 16 ani, adică între 14 şi 16 ani, este obligatorie casca de protecţie. Este interzis transportul pasagerilor pe aceste mijloace de transport şi, totodată, ca zone de folosinţă sunt pistele care au destinaţia de piste de biciclete sau pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulaţia vehiculelor este de 50 km la oră.

Trotinetele electrice nu pot depăşi viteza de 25 de km/h şi, evident, această ordonanţă completează definiţia trotinetei, pentru a fi foarte clar, atunci când se foloseşte, în ce parametri ai actului normativ se încadrează cel care foloseşte trotineta”, a mai declarat ministrul Afacerilor Interne.