Spania încearcă să echilibreze o creştere economică anemică cu măsurile de austeritate adoptate pentru a evita contagiunea cu criza datoriilor din zona euro.

‘Spania trebuie să continue să se concentreze în special pe aplicarea cu fermitate a noilor reforme structurale, pentru a ajunge la cel mai ridicat potenţial de creştere, pentru a-şi îmbunătăţi productivitatea şi a restabiliri încrederea pieţelor’, a declarat şeful BCE.

Spania a introdus noi reglementări pe piaţa muncii care uşurează angajarea şi concedierea dar restricţionează creşterea excesivă a salariilor, în scopul majorării competitivităţii şi productivităţii. De asemenea, a fost reglementat sectorul bancar, băncile de economii fiind forţate să-şi majoreze capitalul.

Săptămâna trecută, BCE a anunţat că va reintroduce, în trimestrul patru din 2011, alături de alte bănci centrale importante, operaţiuni de lichidităţi în dolari pe trei luni, pe fondul tensiunilor de pe pieţele financiare.

BCE va efectua trei operaţiuni separate în perioada octombrie-decembrie pentru a ajuta băncile să încheie cu bine anul 2011.

Recent, băncile europene s-au confruntat cu dificultăţi în obţinerea de finanţare în dolari, din cauza accentuării tensiunilor provocate de criza datoriilor suverane din zona euro.

Acordul de săptămâna trecută a demonstrat cooperarea strânsă dintre BCE şi Rezerva Federală a SUA, a apreciat Trichet.
SURSA: Agerpres