Acoperirile limitate, franşizele şi selectarea asigurătorului sunt metodele prin care proprietarii de maşini pot obţine un preţ mai mic la poliţele Casco, renunţând însă la câteva facilităţi.

Preţul asigurărilor creşte odată cu riscurile, tipurile de evenimente şi sumele pe care acestea le acoperă. În consecinţă, cei care doresc să plătească cât mai puţini bani pe asigurările facultative pot opta pentru reducerea acestora. Reversul: în cazul în care maşina este avariată sau furată, şi sumele pe care le primesc de la asigurător sunt mai mici.

Proprietarii de maşini care doresc să încheie o asigurare Casco, dar vor să plătească mai puţini bani pe aceasta, pot opta pentru o asigurare care acoperă un număr mai mic de riscuri şi de evenimente. De exemplu, pot solicita asigurătorului să acopere doar riscurile de avariere şi furt pe teritoriul ţării, renunţând la acoperirile suplimentare – avarierea maşinii în cazul în care aceasta circulă în afara drumurilor publice, obţinerea de despăgubiri chiar şi în situaţia în care proprietarul pierde cheile autovehiculului. Alte acoperiri suplimentare la care se poate renunţa vizează plata de despăgubiri pentru persoanele aflate în maşină în momentul producerii unui accident, dacă acestea rămân invalide sau decedează în urma producerii unui accident, sau serviciile de asistenţă rutieră.

165-32548-26_agenda_26.jpgO altă metodă care ieftineşte substan­ţial asigurarea Casco este optarea pentru franşize. Pentru clienţii care sunt dispuşi să suporte din buzunar o parte din viitoarele daune, asigurătorii diminuează primele. Regula: cu cât franşizele sunt mai mari, cu atât preţul poliţei este mai mic. În cazul unei asigurări facultative cumpărate de la Generali, preţul scade şi cu aproximativ 40% pentru proprietarul unui Logan care acceptă să suporte o franşiză de 300 de euro din daunele fiecărui eveniment asigurat, comparativ cu situaţia în care acesta acceptă o franşiză de numai 100 de euro. Scăderea de preţ implică însă renunţarea la despăgubiri în cazul zgârieturilor uşoare sau în situaţia în care maşina este găsită cu parbrizul spart.

Alţi factori care pot reduce preţul poliţei auto facultative ţin de dotarea autovehicului cu sisteme de alarmă antifurt sau cu sisteme de monitorizare GPS. Achiziţia acestora presupune costuri suplimentare pentru proprietar, avantajele lor ţinând mai mult de siguranţă decât de reducerea costurilor.

Preţuri mai mici pentru şoferii model

165-32549-26_crash_26.jpgPreţurile practicate de asigurători pot ţine cont şi de experinţa la volan a şoferilor proprietari sau de istoricul acestora în trafic. Dacă nu au luat amenzi de circulaţie sau nu au provocat accidente, beneficiază de tarife mai mici. Cum însă asigurătorii nu au o bază de date comună cu istoricul despăgubirilor acordate pe poliţele Casco, proprietarii de autovehicule care nu au provocat accidente în anii precedenţi obţin reduceri doar dacă reînnoiesc poliţa la aceeaşi companie. În schimb, dacă au provocat accidente pot scăpa de penalizări cumpărând poliţa la o altă societate.

40% este reducerea de tarif în cazul optării pentru o franşiză de 300 de euro/eveniment, faţă de tariful plătit la o franşiză de 100  euro (poliţă Generali, pentru un Logan)

Franşize

– Clienţii care acceptă să suporte o parte din fiecare daună înregistrată beneficiază de tarife mai mici.

– Cu cât franşiza convenită în poliţa de asigurare este mai mare, cu atât tariful scade mai mult.

– Toate potenţialele despăgubiri pe poliţă sunt însă mai mici decât în cazul unui asigurări fără franşiză.

Acoperiri limitate

– Un număr mai redus de potenţiale evenimente asigurate micşorează preţul asigurării.

– Clienţii pot renunţa la acoperirea pentru serviciile de asistenţă rutieră, plătind din buzunar la nevoie.

– Renunţarea la asigurarea şoferului şi a pasagerilor în caz de deces sau invaliditate scade preţul Casco.

Schimbarea asigurătorului

– Majoritatea companiilor acordă reduceri clienţilor care îşi reînnoiesc poliţa dacă în anii anteriori nu au solicitat despăgubiri.

– Cei care au cerut despăgubiri sunt penalizaţi cu tarife mai mari. Soluţia pentru o asigurare mai ieftină: cumpărarea poliţei de la altă companie.