Comisia Transporturilor din cadrul Parlamentului European a solicitate să se renunțe la ora de vară, din cauza efectelor negative la care sunt supuși cetățenii. Europarlamentarii susțin că ”numeroase studii ştiinţifice nu au avut rezultate concludente, dar au arătat, în schimb, existenţa unor efecte negative asupra sănătăţii finţelor umane”.

Oră de vară a fost introdusă în anii ’70 de statele membre cu scopul de a face economie de energie după primul şoc petroliee. Trecerea la orarul de vară, care adaugă o oră celei de iarnă, a făcut obiectul unei armonizări la nivelul UE începând din 1980.

O evaluare realizată de serviciile PE arată că niciun studiu nu a fost determinant, până în prezent, în privinţa avantajelor şi dezavantajelor schimbării orei, apreciată şi criticată în egală măsură, în funcţie de oameni şi de latitudinea la care locuiesc. Reducerea cheltuielilor energetice pare, în orice caz, marginală, atunci când unele studii nu conchid că are efectul invers, scrie news.ro.

Consecinţele asupra sănătăţii umane sunt la fel de discutate, beneficiile unei expuneri prelungite la soare fiind susceptibile să contrabalanseze consecinţa negativă a schimbării orei asupra somnului şi oboselii.

Violeta Bulc, comisarul însărcinat cu Transporturile, a subliniat că problema orei de vară nu este un subiect, în prezent, pentru statele membre, codecidenţi, împreună cu Parlamentul, în cazul unei modificări a directivei. ”Dacă decidem să punem capăt sistemului, va trebui să o facem în toată Uniunea Europeană, în mod unificat şi sincronizat”, a subliniat ea, după care s-a întrebat: ”beneficiile compensează, ele, pertubările?”.
Sursa: news.ro