Alexandru Rafila spune că persoanele testate cu COVID-19 trebuie să stea în izolare

În cazul în care sunt rezultatul testului este pozitiv, spune Alexandru Rafila, medicul de familie poate da concediu medical pe 5 zile. Astfel, ministrul Sănătății a subliniat că i se pare „absolut” necesară măsura de auto izolare.

De asemenea, acesta a vorbit și despre eventualitatea reintroducerii obligativității măștii de protecție.

„Introducerea obligativității s-ar putea să nu dea rezultatele scontate dintr-un motiv foarte simplu: masca, chiar dacă este purtată, dacă este purtată incorect este inutilă. Important nu este să porți masca, ci să o porți și corect. E greu să stabilești puncte de control din 5 în 5 metri ca să verifice cineva chestiunea asta. Este important ca populația să înțeleagă și să participe de bună voie la acest efort de oprire sau reducere a transmiterii”, a declarat ministrul.

Vor fi deschise centre de vaccinare în unitățile sanitare

Alexandru Rafila a explicat și că în perioada următoare vor fi deschise centre de vaccinare în unitățile sanitare. Este vorba despre o măsură de pregătire a campaniei de imunizare din toamnă, când se aşteaptă un ser adaptat la noile variante ale COVID-19.

„În perioada următoare, vom pregăti legislaţia necesară pentru ca în unităţi sanitare, nu centrele acelea de vaccinare care au fost anterior, deci în unităţi sanitare să existe centre de vaccinare. Am dori să pregătim, şi asta este un lucru foarte important, campania din această toamnă, pentru că, dacă acum există un interes redus pentru vaccinare având în vedere specificul vaccinului, în toamnă, când vor deveni disponibile doze dintr-un vaccin adaptat, ne-am dori să fie cât mai mulţi concetăţeni care să se poată vaccina şi lucrul acesta trebuie facilitat”, a spus Alexandru Rafila.

În acest context, i-a încurajat și pe medicii de familie să participe la campania de vaccinare anti-COVID, amintind de mărirea proporţiei de pierderi acceptabile la 50%.

Alexandru Rafila este de părere că România va depăși o medie de 10.000 de noi cazuri pe zi

Anterior, ministrul a spus că România va depăși, în opinia lui, o medie de 10.000 de noi cazuri pe zi, iar numărul total al acestora va ajunge la 70.000.

„Probabil că săptămâna viitoare ne vom afla – este doar o estimare – în jurul cifrei de 70.000 de cazuri. Adică acea medie de 10.000 de cazuri pe zi va fi înregistrată în primele zile la începutul lunii august.

Vom vedea unde se va opri creșterea. Estimările noastre inițiale arătau undeva în jurul datei de 15 august, așa cum am declarat, dar în mod evident media de 10.000 de cazuri va fi depășită în săptămânile următoare”, a declarat Alexandru Rafila.