Raluca Turcan a vorbit, marți, despre momentul în care pensionarii ar putea renunța la pensie, asta în cazul în care s-ar reangaja la stat. Astfel, cu noua lege, pot cumula pensia doar cu salariul la privat.

Anunțul făcut de Raluca Turcan privind renunțarea la pensie

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a explicat că pensia nu va mai putea fi cumulată cu salariul de la stat și că cei care vor să se reangajeze în sistemul public trebuie să opteze între pensie și salariu.

„Avem foarte mulți oameni care în momentul de față se pensionează anticipat și se reangajează la stat cumulând pensie și salariu. Am pregătit un proiect de lege prin care îi lăsăm să opteze între pensie sau salariul la stat. Dacă aleg salariul, le permitem să se pensioneze la vârsta pe care și-o aleg, maximum 70 de ani, ca să fie în continuare salariați”, a spus Raluca Turcan la România TV.

Ministrul a spus că proiectul va fi prezentat în zilele următoare.

„Pot cumula pensia cu salariul la privat, dar nu la stat. Dacă sunt pensionari și trebuie să opteze, atunci ei se pot reangaja la stat, dar renunță la pensie. Nu se poate cumula pensia cu salariu la stat. Pensie cumulată cu salariul va fi doar în sistemul privat”, a adăugat ea.

De asemenea, Raluca Turcan a vorbit despre planurile Guvernului privind majorarea pensiilor.

Noua formulă de calcul pentru creşterea pensiilor

Ministrul Muncii a arătat în mod clar care va fi formula de calcul pentru creşterea pensiilor începând cu 1 ianuarie 2022.

“Anul acesta, ne propunem să susţinem majorarea pensiilor cu 14% făcută anul trecut. Programul de guvernare este un program pe 4 ani şi, în formula cu care vom veni după evaluarea şi recalcularea pensiilor, intenţionăm ca pensiile să fie indexate cu rata inflaţiei şi 50% din câştigul salarial mediu brut.

Acesta este proiectul de cadru legal pe care îl putem suporta în acest moment. De la 1 ianuarie 2022, cadrul legislativ prevede indexarea pensiilor cu rata inflaţiei şi 50% din câştigul salarial mediu brut. Este vorba despre ordonanţa care va fi aprobată în şedinţa de Guvern”, a mai precizat Raluca Turcan.