Centrul American pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a avertizat că varianta Omicron ar putea afecta, pielea, buzele și unghiile, care își pot schimba culoarea în cenușiu sau albastru, potrivit Birminghammail.

Nivel scăzut de oxigen în sânge

Acest lucru indică un nivel scăzut de oxigen în sânge. În consecință, spune CDC, dacă observați că unghiile au devenit albastre sau cenușii, solicitați imediat asistență medicală.

Principalele simptome ale variantei Omicron

Principalele simptome ale variantei Omicron sunt dureri ușoare, oboseală, strănut, durere în gât și un nas care curge.

S-a confirmat că Omicron este o tulpină mai ușoară a virusului, cu cazuri de Covid în creștere la nivel național. Simptomele altor tulpini includ tuse persistentă, temperatură ridicată și pierderea bruscă a gustului sau a mirosului.

De altfel, se știe deja că varianta Omicron prezintă diferențe semnificative în raport cu Delta, inclusiv în ceea ce privește locurile predilecte de multiplicare. Astfel, în comparație cu Delta, Omicron se multiplică de 70 de ori mai repede în țesuturile căilor respiratorii. Acest mecanism poate facilita răspândirea de la o persoană la alta. Cu toate acestea, în țesuturile pulmonare Omicron se înmulțește de 10 ori mai lent decât varianta originală a coronavirusului, aspect care poate contribui la o formă mai puțin severă a bolii.

OMS spune că ar putea fi o veste bună

„Sunt din ce în ce mai multe studii care arată că Omicron infectează partea superioară a corpului, spre deosebire de alte variante care ar putea provoca pneumonie severă”, a declarat managerul pentru monitorizarea COVID-19 din cadrul OMS, Abdi Mahamud, care crede că aceasta ar putea fi o „veste bună”.

În opinia sa, transmisibilitatea ridicată a variantei Omicron înseamnă că va deveni dominantă, reprezentând o ameninţare în ţările în care o parte mare a populaţiei rămâne nevaccinată.

Declaraţiile oficialului OMS cu privire la riscul redus de formă severă sunt în concordanţă cu alte date, inclusiv cu cele ale unui studiu realizat în Africa de Sud, una dintre primele ţări în care a fost detectată varianta Omicron.