Încetinirea economică din China şi debandadă de pe piaţa marfurilor au propulsat dolarul în acest trimestru, faţă de cea mai mare parte a celorlalte valute. Cu toate acestea, moneda americană a înregistrat cel mai uşoară fluctuaţie în raport cu moneda unică în pofida unei creşteri economice a Europei și a așteptărilor potrivit cărora Federal Reserve va crește ratele dobânzilor în SUA.

"Nu cred că există vreun motiv sa lucrăm cu acest raport, să fiu sincer", a declarat pentru Bloomberg Daniel Brehon, strateg din New York al Deutsche Bank AG, referindu-se la raportul actual euro-dolar.

"Punctul nostru de vedere este în concordanţă cu o ridicare a ratelor dobânzii în Septembrie, dar agreăm ideea că această creştere a va fi foarte lentă și va fi mult-aşteptată din nou în următoarele 6 luni", a spus Brehon, referindu-se la apropiata decizie a Fed de creșterea a ratelor dobânzii.

Dolarul a crescut cu 0,3% la 1.1078 $ / euro la New York. Acesta s-a fost modificat puţin şi apoi s-a poziţionat la 124.39 yeni. Bloomberg Dollar Spot Index, care urmareşte moneda americană față de 10 alte valute importante, a crescut cu 0,2% la 1,210.39.

Moneda euro se tranzacţionează de-a lungul trendului de 50 și 100 de zile, care sunt de 1,1082 dolari, respectiv 1,1047 dolari. Densitatea cumpărărilor şi vânzărilor la 1.10 dolari este aproximativ egală, potrivit datelor Commerzbank AG, ceea ce duce la un impas.

Balanța comercială în zona euro, care a fost în deficit până în 2011, a crescut la un excedent de 21,9 miliarde de euro în luna Iunie. "Ai o balanță comercială care este mai bună în zona euro, au un excedent de cont curent, care continuă să crească, iar această creștere este ceva mai bună ", a spus Brehon.

În timp ce fondurile speculative și marii speculatori pariază încă pe un dolar mai puternic față de moneda unică, numărul pariurilor aproape că s-a înjumătățit din Aprilie, potrivit datelor Commodity Futures Trading Commission. Numărul pariurilor pe dolar s-au situat la 115.210 contracte potrivit datelor din 20 Iulie,  faţă de un maxim de 226.560.

Acest declin a coincis cu poziţia traderilor care au redus probabilitatea ca Fed să majoreze ratele in luna Septembrie. Pieţele Futures arată şanse 48% ca Fed să ridice costurile de creditare la următoarea sa reuniune din 16-17 Septembrie, pe baza ipotezelor că rata efectivă a fondurilor Fed va creşte în medie cu 0.375% după prima crestere.

Tranzacționarea monedei euro împotriva conturilor de dolari la 24% din totalul tranzacțiilor valutare, face ca acest raport să fie cea mai populară tranzacție de pe piațele financiare ale lumii, potrivit Băncii Reglementelor Internaționale.