ArcelorMittal, fostul combinat siderurgic Sidex de la Galați, are, începând cu 1 iulie 2019, un nou proprietar. Astfel, Liberty Steel a finalizat achiziția activelor europene de la ArcelorMittal, conform comunicatului remis presei luni, 1 iulie. Liberty Steel este parte a GFG Alliance, companie deținută la nivel global de Sanjeev Gupta.

Tranzacția, în valoare de 740 de milioane de euro, a vizat șapte fabrici de oțel și cinci centre de servicii în șapte țări din Europa, fiind cea mai mare achiziție, într-o singură tranșă, realizată de GFG. În urma acestei afaceri, Alianța ajunge la un număr de aproximativ 30.000 de angajați în 30 de țări.

Liberty accede astfel în top 10 producători de oțel la nivel global, cu excepția Chinei, cu o capacitate de laminare de peste 18 milioane de tone și acoperă o gamă largă de produse din oțel.

Cele șapte unități, care au devenit, începând cu 1 iulie, parte din Liberty, dețin în total un număr de 14.000 de angajați și includ cele mai importante fabrici de oțel din Ostrava în Republica Cehă și Galați în România, precum și laminoarele de la Skopje (Macedonia de Nord), Piombino (Italia), Dudelange (Luxemburg) și două fabrici în apropiere de Liège în Belgia. Centrele de servicii se află în Franța și Italia.

Aceste unități, cu o capacitate totală de laminare de peste zece milioane de tone pe an, furnizează oțel pentru mai multe industrii cheie din Europa, printre care: sectorul de construcții și al produselor de infrastructură, industria automobilelor, industria aerospațială, de energie, de echipamente industriale, de produse de consum și de materiale de construcții. Liberty Steel își propune ca în următorii trei ani să crească cu aproximativ 50% vânzările cu ajutorul acestor unități de producție.

Liberty Steel a anunțat că urmează o evaluare 100 de zile, timp în care, în colaborare cu managementul local, sindicatele, clienții și furnizorii, va fi finalizată o analiză cuprinzătoare a fabricilor, pentru a explora oportunitățile de investiții și a dezvolta planuri detaliate ca să stimuleze competitivitatea, să extindă gama de produse și să susțină creșterea vânzărilor. Pe termen mediu, Liberty va lua în calcul oportunitatea de a produce oțeluri de o calitate superioară cu un profil de producție mai flexibil.

Ca parte a unei coaliții globale de companii industriale, aceste unități de producție se alătură strategiei GREENSTEEL implementată de Liberty Steel și GFG, pentru a crea o afacere sustenabilă din punct de vedere economic și de mediu, bazată pe metode de producție cu emisii scăzute de carbon.