Holcim, cel de-al doilea mare producător de ciment din lume, va cumpăra operaţiunile din Australia ale companiei  Cemex SAB  pentru 1,61 miliarde de dolari, intenţionând să intre astfel şi pe piaţa betonului şi a agregatelor.

Compania eleveţiană Holcim are în plan vânzarea a 55,4 milioane de acţiuni pentru a strânge 2 miliarde franci elveţieni (1,84 miliarde dolari), pentru a acoperi cheltuielile de cumpărare a Cemex.

Holcim este una dintre puţine companii din industria de profit care face planuri de dezvoltare, în timp ce rivalii săi, Lafarge SA şi Heidelberg Cement AG, sunt nevoiţi să vândă active pentru a reuşi să acopere datoriile.

Cemex obţine bani pentru acoperirea datoriilor

Prin achiziţionarea operaţiunilor din Australia ale Cemex, Holcim va obţine 249 de fabrici de beton şi 16 fabrici de conducte din estul şi sud-estul ţării.

Holcim, care are o valoare de piaţă de 17,16 miliarde de franci elveţieni, va cumpăra şi 25% dintr-o companie cu capital mixt, care va produce ciment, ca parte a acordului. Pentru Cemex, afacerea va acoperi 3,8 miliarde de dolari din datoriile companiei.

Holcim se află şi pe piaţa din România, unde deţine trei fabrici de ciment în Turda, Câmpulung şi Aleşd, 16 staţii de betoane şi cinci staţii de agregate.

SURSA: „Wall Street Journal”